Румунија, левичарска влада пала после само шест месеци на власти

Левичарској влади румунског премијера Сорина Гриндеануа посланици националног парламента изгласали су неповерење великом већином гласова, преноси АФП.

Агенција наводи да је пад владе уследио након унутарстраначких борби у оквиру владајуће Социјалдемократске партије (ПСД), која је и поднела предлог за изгласавање неповерења Гриндеануу.

Предлог је усвојен уз 241 глас "за" и десет "против", само шест месеци након убедљиве изборне победе социјалдемократа.

Наводи се да је ПСД неочекивано повукао подршку Гриндеануу 14. јуна, оптужујући га за кашњења у примени реформи у другој по сиромаштву земљи Европске уније.

АФП наводи да је Гриндеану одбио да поднесе оставку и напао моћног шефа ПСД-а Ливија Драгнеу да покушава да "концентрише сву власт у својим рукама".

Очекује се да коалиција ПСД-а и Савеза либерала и демократа (АЛДЕ) сада предложи новог премијера који ће имати 10 дана да обезбеди подршку парламента.

АФП подсећа да је ово друга велика криза која је погодила ПСД од повратка на власт у децембру 2016, пошто су већ у фебруару масовни улични протести натерали власт да одустане од ублажавања антикорупцијских закона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се