Румунија, ћерка бившег председника међу оптуженима за корупцију

Ћерка бившег румунског председника Трајана Басескуа и његови најближи сарадници су међу онима који ће се појавити на суђењу због подмићивања и других оптужби за корупцију током његове председничке кампање, саопштило је тужилаштво за борбу против корупције.

Јоана Басескуа, ћерка Трајана Басескуа, бивша министарка туризма Елена Удреа и новинар Дан Андроник биће послати на суђење због кампање из 2009. године, преноси АП.

Јоана Басеску, јавни бележник, оптужена је за подстицање проневере и прања новца, јер је наводно тражила од управе једне државне компаније да незаконито плати неке од трошкова кампање њеног оца кроз фиктивне уговоре.

Како се наводи, бивша министарка Удреа осумњичена је да је подстицала на мито и прање новца током кампање 2009. године, што је она негирала.

Међутим, Тужилаштво је навело да је она била незванични шеф Басескуове кампање, која је наводно финансирана новцем добијеним проневером и прањем новца.

Андроник, који је током кампање радио као политички саветник, сумњичи се да је правио лажна саопштења.

Ово троје бивших службеника оптужено је и за примање мита и проневеру.

За сада се не зна када ће бити одређен датум почетка суђења.

На изборима одржаним 2009. године Басеску је победио бившег министра спољних послова Мирчеа Геоана.

Басеску је био председник Румуније од 2004. до 2014. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво