Франкфуртер рундшау: Хрватско фалсификовање историје на филму

Нешто више од месец дана након што је документарни филм о Јасеновцу, аутора Јакова Седлара, упркос противљењима дела хрватске јавности, ипак добио награду Града Загреба, немачки дневник "Франкфуртер рундшау" објавио је оштру критику у којој потврђује да је реч о пројекту који фалсификује историју.

Немачки дневник прозива и градске оце због додељене награде Седлару.

Уз подсећање да је одлука градских власти да награду Града Загреба доделе управо Седларовом филму "Јасеновац – истина", који је све само не то што казује наслов, изазвала велики скандал у Хрватској, РФ напомиње да је Седларов документарац био приказан и у Тел Авиву, као и да се Седларова "истина" састоји од потпуног окретања наглавачке историје конц-логора Јасеновац.

Лист, наиме, констатује да Седлар у том филму Јасеновац представља не као логор, већ као сабирни центар и радни логор и тврди да је "логор смрти" постао тек након 1945, када су власт преузели комунисти под вођством Јосипа Броза Тита.

Берлински дневник наводи и да Седлар тврди да су "комунисти у Јасеновцу убили много више људи него усташе током своје четворогодишње владавине" и да је то "мит" који у Хрватској од проглашења независности негују десничарски публицисти, тврдња за коју нема уверљивих доказа.

Подсећа се и да су хрватски новинари указали на неколико фалсификата у Седларовом филму, попут оног са наводном насловницом Вјесника из 1945, те да би све то "требало да буде довољно да се о Седларовом филму не дискутује као о сериозном, а камоли да му се додели награда".

У тексту објављеном под насловом "Хрватско фалсификовање историје на филмском платну" наводи се и да се "историјски ревизионизам филма 'Јасеновац – истина' сада шири и међу исељеним Хрватима", да се овај проблематични филм приказује у хрватским културним центрима широм Немачке, као и да је на берлинском приказивању филма у публици био присутан и апостолски нунције у Немачкој, Никола Етеровић.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво