Иванов: Европска унија пада на испиту по питању Македоније

Председник Македоније Ђорђе Иванов изјавио је у Истанбулу да Европска унија, исто као и Титова Југославија, представља пројекат мира, али да ЕУ не успева да пронађе решење у кризним периодима. "Све је перфектно док траје мир. ЕУ, као што је то имала и Југославија, има проблем непостојања метода за кризу", сматра председник Македоније.

Ђорђе Иванов је боравио у Истанбулу, где се обратио на Форуму о глобалном лидерству 2017. у организацији Универзитета Бахчешехир.

"Док ЕУ са једне стране, промовише људска права, заштиту властитог идентитета и друга права, та правила за Македонију не важе", рекао је Иванов, јавља агенција Анадолија, а преноси Н1.

У свом говору осврнуо се на период Османског царства, те навео како су током тог периода различите вере, различити језици и расе вековима живели заједно, но како то Европљани још нису схватили. 

Према његовим речима, данас постоји писани траг за последњих 3.000 година историје човечанства, те да је 2.700 година од тога протекло у ратовима.

"Свет је у глобалном смислу у миру живео 300 година. Ту смо суочени са једним парадоксом. Можемо видети да су најдуже године мира забележене на Балкану, Кавказу и Блиском истоку", истакао је Иванов.

Навео је како Европска унија, исто као и Титова Југославија, представља пројекат мира, но, истакао је, како ЕУ не успева пронаћи решење у кризним периодима. 

"Све је перфектно док траје мир. ЕУ, као што је то имала и Југославија, има проблем непостојања метода за кризу", рекао је председник Македоније, наводећи примере Грчке, Украјине, те проблеме борбе против тероризма.

Истакао је, такође, како је Македонија донела одлуку о приступању ЕУ, но, због ставова Уније, још није успела ући на та врата. Исто тако, нагласио је како његова земља чини све да постане чланица НАТО-а.

"Учинили смо све што су тражили од нас. У Ирак смо 12 пута слали своје мисије у оквиру НАТО-а, у Авганистан чак 24 пута. Ипак, нисмо прихваћени у чланство, јер нам је име Македонија", рекао је Иванов.

Председник Македоније је навео да су осам пута добили препоруку за почетак разговора али да нису добили и датум.

"До сада је осам пута стигла препорука Европске комисије за почетак преговора, но датума још нема. Јер, име ваше земље је Македонија, ви сте Македонци и језик којим говорите је македонски. Европска унија пада на испиту по питању Македоније. Док ЕУ, са једне стране, промовише људска права, заштиту властитог идентитета и друга права, она за Македонију не важе".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво