Католичка црква у Хрватској против извођења Фрљићеве представе у Сплиту

Увршћавање представе редитеља Оливера Фрљића "Наше насиље и ваше насиље" у репертоар фестивала хрватске драме Марулићеви дани у Сплиту, изазвало је низ критика конзервативних странака и појединаца, али и позиве на протест, а незадовољство је данас изразила и Католичка црква у Хрватској.

У саопштењу Сплитско-макарске надбискупије наводи се да Фрљићева представа "вређа осећаје грађана и верника".

"Овим путем молимо све одговорне да још једном размотре прикладност садржаја у склопу националне културне манифестације 27. Марулићеви дани и да учине потребне кораке да садржаји који нису достојни имена Марка Марулића и града Сплита, не би вређали особе и понижавали саму културу", пише у саопштењу, пренела је агенција Хина.

Сплитско-макарска надбискупија упутила је апел Министарству културе, Сплитско-далматинској жупанији, Граду Сплиту и Хрватском народном казалишту Сплит.

"Како не бити тужан када се култура заодева у рухо непристојне провокације, штавише вређања осећаја грађана и верника нашег града и Хрватске? Како не бити тужан када се у програм увршћава представа која из најнижих побуда вређа Бога, човека и нацију, иако се зна да је већ изазвала осуде домаће и међународне јавности због свога бласфемичног садржаја?", пита Сплитско-макараска надбускупија.

Верници се позивају на молитву да би "апел додирнуо савест и срца људи да језик и начин комуницирања савременог човека не буде увредљив према другоме и не исмева вредности и осећања других".

По званичном програму Марулићевих дана, Фрљићева представа на програму је у понедељак увече у сплитском ХНК.

Минорна конзервативна странка Храст позвала је раније на мирни протестни скуп у понедељак, а позиву се придружио и сплитски огранак десничарске Хрватске странке права.

Игор Ружић: Коментари тек после извођења 

Селектор фестивала, позоришни критичар Игор Ружић кратко је коментарисао критике оценивши да је "крајње неинтелигентно што расправљају о представи коју нису ни видели".

"Тек после извођења можемо аргументовано разговарати о свим симболикама тог позоришног чина", рекао је Ружић за Слободну Далмацију.

Драматург и продуцент фестивала Јасен Боко изјавио је да сматра неумесним мешање цркве у секуларни живот и уметност.

"Лично нисам поклоник Фрљићеве естетике, па сам као такав изругиван у неким његовим продукцијама, али увек браним слободу уметничког изражавања", рекао је Боко за Слободну Далмацију.

Представа "Наше насиље и ваше насиље" је међународна копродукција више позоришта из Немачке, Хрватске, Аустрије, Словеније, Швајцарске и БиХ, уз подршку "German Federal Cultural Foundation".

Како се наводи на страницама Марулићевих дана, та представа је инспирисана култним романом Петера Vеиша "Естетика отпора" и "широм отворених очију посматра Европу наивно затечену избегличком кризом, Европу која спремно заборавља на своју колонијалну прошлост док једнако тако спремно и с искеженим зубима затвара границе хиљадама оних који беже управо пред последицама европске и америчке политике".

Медији у Хрватској наводе да се у представи види и призор голе жене с хиџабом на глави која у неком тренутку из свог полног органа вади националну заставу, а недуго након тога глумац који представља Исуса Христа силази с крста направљеног од пластичних посуда и силује ту муслиманку.

Редитељ Оливер Фрљић нашао се недавно на удару критика и конзервативне пољске власти, утицајне Пољске католичке цркве и радикалне екстремистичке деснице после премијере његове представе "Изопштење" 18. фебруара у Варшави.

Они су Фрљићеву представу оценили као светогрђе, јерес, вређање верских осећања и националног достојанства Пољака због сцена оралног секса са лутком папе Јована Павла Drugog са натписом "Заштитник педофила".

Пољска полиција је у Варшави синоћ силом морала да прокрчи пут публици Фрљићеве представе и ухапсила је деветорицу из групе радикалних пољских националиста који су блокирали улаз у позориште и убацили петарде.

Због хајке на њега и глумце и претњи физичким насиљем, Фрљић је заштиту за варшавско позориште затражио од Европске комисије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво