Хан у Скопљу, протести на улицама

Бриселска четворка, предвођена европским комесаром Јоханесом Ханом, дочекана је у Скопљу протестом присталица владајуће ВМРО-ДПМНЕ, бившег премијера Николе Груевског.

Хан је са тројицом европарламентараца допутовао у Скопље у настојању да помогне Македонији да изађе из вишегодишње политичке кризе и повишених тензија, посебно након децембарских ванредних парламентарних избора, преноси Танјуг.

Хана су у Скопљу бурно дочекали демонстранти ВМРО, који су организовали протесте, узвикујући пароле попут "Не дамо Македонију" и "Нећемо дозволити албанизацију државе".  

На путу од скопског аеродрома до седишта Мисије ЕУ у Скопљу, Хана и европарламентарце су дочекали билборди и македонске заставе, које су поставили организатори грађанске иницијативе "За јединствену Македонију".

На билбордима је писало "Македонија ће победи", Одбацити платформу Тиране", "Покажи поштовање"...

Након састанка с председником албанске странке Покрет Беса Биљалом Касамијем, Хан је на Твитеру написао да је Македонији хитно потребна нова влада да спроведе реформе.

"Европски пут је отворен за Скопље након последњег Савета ЕУ, али сат откуцава. Потребно је лидерство, уместо тактизирања. Економија страда", написао је Хан, након састанка с Касамијем, првим лидером македонских странака с којима је данас планирано да разговара, пренела је агенција Бета.

Европски комесар се састао и са лидером СДСМ-а Зораном Заевим, који је рекао да очекује седницу Собрања са новом већином до краја седмице

Такође, Хан се састао и са лидером Алијансе за Албанце Зијадином Селом, ДУИ Алијем Ахметијем, а очекује се да се током вечери састане и са лидером ВМРО-ДПМНЕ Николом Груевским, као и с председавајућим Собрања Македоније Трајком Вељановским.

Иако је најављивано, Хан се неће састати са председником Ђорђем Ивановим, који се тек касније вечерас враћа из посете Мађарској, ни са представницима организације "Заједно за Македонију".

Ханов долазак у Скопље трећи је покушај међународне заједнице да убеди владајући ВМРО-ДПМНЕ да власт преда новој већини, коју предводе социјалдемократе, уз подршку три албанске странке. 

Пре Хана, настојања Фредерике Могерини и шефа ОЕБС-а Ламберта Занијера да утичу на решавање кризе у Македонији окончани су без резултата.

Македонија, наиме, ни три и по месеца од тих избора нема владу, нема председника Скупштине, а нису расписани ни редовни локални избори, јер то није имао ко да учини.

Заев је, уз подршку три албанске политичке странке, сакупио потписе 67 од укупно 120 посланика у Собрању, али је Иванов одбио да му преда мандат, наводећи да је у програм нове владе укључена и платформа албанских странака начињена под патронатом албанског премијера Едија Раме.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво