Филм РТС-а "Злочин без казне" приказан у Бањалуци

Документарни филм "Злочин без казне" о страдању Срба у средњем Подрињу у продукцији Информативног програма РТС-а премијерно је приказан у Бањалуци у оквиру тродневне манифестације "Дана сјећања". Аутор филма је Слађана Зарић.

"Злочин без казне" први је документарни филм који је у Србији снимљен о страдању Срба у средњем Подрињу. Бави се појединачним причама и случајевима ратног злочина и бележи трагедију народа овог краја.

"Жеља ми је била да негде отргнемо од заборава, да се сећамо свих тих српских жртава, а био је и покушај да имамо неки апел за правду јер прошло је четврт века откад су злочини почињени а ни дан данас не постоји ниједна судска пресуда", каже ауторка филма Слађана Зарић.

Филм прати дешавања која су се од маја 1992. до пролећа 1993. одвијала у општинама Братунац, Скелани, Милићи, Келесија и Зворник. "Злочин без казне" бави се убиствима цивила, али и ратним злочинима почињеним над заробљеним српским војницима.

"Говори о неозбиљности и неодговорности Хашког трибунала који је сав рад пројектовао под диригентском паолицом тих великих и моћних. Живим у уверењу и нади да ће правда доћи на своје", рекао је министар за рад и борачка пирања у Влади РС Миленко Савановић.

Милорад Којић из Центра за истраживање рата и ратних злочина је захвалио РТС-у и министру Александру Вулину који је дошао на премијеру. "Нама је значајно што је РТС препознао потребу да прикаже шта се десило у Подрињу", истакао је Којић.

Манифестација "Дани сјећања" одржава се под покровитељством председника РС Милорада Додика.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара