Додик: Обавештајна структура БиХ под утицајем Изетбеговића

Обавештајна структура Босне и Херцеговине је искључиво под утицајем Бакира Изетбеговића, па зато ни не треба да чуди што је Младен Иванић скренуо пажњу на отварање коверте, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик.

Упитан да прокоментарише то што је председавајућем Председништва БиХ Иванићу достављено отворено писмо из Међународног суда правде у Хагу, Додик је рекао да је "некадашња ратна обавештајна структура Алије Изетбеговића", која се звала Аид, данас под контролом некадашњег шефа Изетбеговићевог обезбеђења и да се зове "Осмица".

Додик је на пријему поводом годишњице проглашења првог Устава Републике Српске истакао да је та обавештајна структура, данас под утицајем сина Алије Изетбеговића, Бакира.

"Они су ставили судове и тужилаштво под своју контролу и данас само прогоне Србе и туже их кроз наводне правосудне поступке", навео је Додик и додао да се може очекивати да ће 10. марта бити подигнуте оптужнице против функционера Републике Српске због, како је рекао, наводне подршке референдуму који је одржан поводом Дана републике.

Све то, казао је Додик, говори о томе да Срби тамо нису сигурни, и да сви они који не раде шта Бакир Изетбеговић хоће, предмет су прогона.

"БиХ опстаје захваљујући међународном фактору" 

Република Српска је унутар БиХ само зато што мора, поручио је председник РС Милорад Додик на обележавању годишњице првог Устава РС. БиХ опстаје само захваљујући међународном фактору, каже Додик.

На пријему, којем је присуствовао и председник Србије Томислав Николић, Додик је рекао да се данас обележава и важан дан кад је РС настала и отпочела свој важан пут, а ово је, како је истакао, тек почетак пута ка трајности и опстанку.

Република Српска је, истакао је Додик, прошла најгоре, рат и страдање у којима је изгубила многе своје људе.

Додик је рекао да Срби у РС желе да очувају мир и не желе ниједном народу који живи у РС да ускрате права.

"Наш захтев је мир и стабилност", рекао је Додик и додао да ни у ком случају не подржава ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије.

Босна и Херцеговина је немогућа земља и одржава се само због међународног фактора, изјавио је Додик.

У обраћању медијима, на пријему поводом 25 година РС, Додик је рекао да покушај ревизије пресуде по тужби БиХ против Србије боли све Србе и да појединци покушавају да представе да је то тужба БиХ у којој половина територије припада Србима.

"То не може да опстане ни на који начин", истакао је Додик.

Он је, такође, рекао да је председавајући Председништва БиХ Младен Иванић низом акција открио намере Бакира Изетбеговића.

Упитан да прокоментарише то што је Иванићу достављено отворено писмо из Међународног суда правде у Хагу, а које је у Председништво стигло преко Амбасаде БиХ, Додик је рекао да то не треба да чуди и да то показује да они који не раде оно што Изетбеговић хоће нишу добродошли.

Додик је захвалио на подршци коју добија од представника дипломатског и политичког круга у Србији.

На крају, Додик је рекао да, кад би се ослободила међународних стега, РС би могла још више да се развије и да је она од самог почетка доказивала своју демократичност.

Пријему је присуствовао и патријарх Иринеј, који је честитао 25. рођендан Републици Српској и рекао да српски народ заслужује да је има, поготово зато што су за њу поднете велике жртве.

Представник РС у Србији Млађан Цицовић рекао је да је 25. година јубилеј који српски народ чини поносним, али га и обавезује да чува Републику Српску.

Осим председника Николића, пријему су присуствовали министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, представници амбасада Русије и БиХ, представници политичког живота Србије и РС.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара