Иванић: Суд правде у Хагу тражи појашњење статуса Сакиба Софтића

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић је рекао да је без његове сагласности отворено писмо које је Међународни суд у Хагу прошле седмице упутио члановима Председништва БиХ поводом захтева за ревизију пресуде БиХ против Србије.

"Добио сам писмо. Ово што се догађа превазилази све мере разума. Моје писмо је било отворено. Писма Изетбеговића и Човића су затворена. Ето до чега доводи паралелизам", рекао је Иванић на ванредној конференцији за новинаре.

Иванић сматра да је "све то последица охрабрења које је та структура добила од једног члана Председништва".

"Ово је нека врста насиља над људима из реда српског народа у институцијама БиХ. Сада ми је јасно одакле Изетбеговићу раније ово писмо", рекао је Иванић.

Ствари, каже Иванић, прелазе линију нормалности.

"Ако истрага покаже да се ради о паралелизму, захтеваћу праве мере, јер ово је ствар преко које нећу да пређем", додао је председавајући Председништва БиХ.

Пошто је писмо отворено, Иванић је изјавио да ће га добити и новинари.

У њему, како је рекао, пише да треба појаснити статус заступника БиХ у Хагу Сакиба Софтића.

"У свом новом допису ћу рећи да сам добио писмо из Хага и у којем ћу рећи да је Софтић био именован за агента само у случају првобитне тужбе. Поновићу да Софтић нема мандат, јер му је истекао 2007. године. У свом ранијем писму сам упознао суд са тим да званичне институције нису донеле одлуку да БиХ покрене поступак ревизије пресуде", указао је Иванић.

Додао је да "овакве ствари неће проћи".

"Мени остаје неколико крупних питања. Ово су врло озбиљне ствари које имају дубоки политички утицај. Подметање и варијанте ове врсте, отварање писма председавајућег, што није први пут, од паралелних структура, неће проћи", навео је Иванић.

Ако се истрагом утврди да је писмо отворено без његове сагласности, Иванић је рекао да ће тражити опозив амбасадора. 

Министарство спољних послова Босне и Херцеговине је, посредством Амбасаде БиХ у Хагу, примило ковертиране пошиљке адресиране на председавајућег и чланове Председништва БиХ.

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак је, поводом уочених неправилности, наложио покретање интерних процедура утврђивања одговорности запослених у Министарству и Амбасади БиХ у Хагу, саопштено је из Канцеларије за односе с јавношћу Министарства спољних послова БиХ.

Иванић поручио Никшићу: Халал ти било

Младен Иванић је поручио да он грађанима Федерације БиХ не забрањује обележавање 1. марта као Дана независности БиХ, за разлику од Бошњака, који се противе обележавању 9. јануара, као Дана Републике у Републици Српској.

Иванић је то рекао упитан да прокоментарише честитку коју му је поводом 1. марта, Дана независности БиХ, раније данас упутио председник опозиционе Социјалдемократске партије у Федерацији БиХ Нермин Никшић.

Председавајући Председништва БиХ је казао да је очевидно да на овај начин Никшић врши политички притисак и жели да га означи као националисту.

"Мој став је да је у питању маргинална политичка личност и као такав прави врцаве штосове. Али то је његово право. Што кажу овде у Сарајеву, халал му било", рекао је Иванић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 30. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво