Иванић: У БиХ влада паралелизам државних структура

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић позвао је посланике у Народне скупштине Републике Српске да током заседања посебну пажњу посвете паралелизму институција у БиХ, начину доношења одлука и приватизацији заједничких институција, након што је бошњачки члан Председништва Бакир Изетбеговић одлучио о подношењу захтева за ревизију пресуде по тужбe БиХ против Србије.

Иванић је, обраћајући се посланицима у парламенту РС, рекао да је припремио ново писмо Међународном суду правде у Хагу, које нажалост неће моћи да пошаље редовним путем, већ преко изасланика због неповерења у амбасадорку БиХ у Холандији Мирсаду Чолаковић.

Председавајући Председништва БиХ је рекао да ће суштина тог писма бити порука да су сви његови покушаји институционалног деловања пропали и да је у БиХ на делу паралелна, етички чиста структура.

"Теза коју је развио Изетбеговић, да ранији агент Софтић има још увек мандат и да он има право сам, без Председништва или било ког другог органа, као појединац да покреће ревизију која увлачи различите земље и опште политичке прилике у БиХ у проблематичну ситуацију је потпуно погрешна, чак и помало наивна, да не кажем детињаста", нагласио је Иванић.

Напомиње да је тиме срушен сваки принцип доношења одлука у Бих.

"Због тога ниједног тренутка нисам имао дилему да такав захтев суд може прихватити, јер је у овом случају срушен сваки принцип доношења одлука у БиХ и дошло до невиђене приватизације читавог случаја, али и институција БиХ", каже Иванић.

Уверен је да ће захтев за ревизију "пасти на првом кораку".

"На неки начин то потврђује и писмо које смо добили од МСП из Хага. Јер да је све у реду са захтевом не би нам се нико обраћао. Евидентно је да нешто са захтевом није у реду", рекао је Иванић и додао да све то указује на чињеницу да је у реду све оно што, како је рекао, ми овде радимо.

Упозорио је да ће дуготрајно остати негативне последице деловања бошњачке стране и покушај злоупотребе институција државе.

"Негативне последице огледају се у бруталној приватизацији БиХ, ванинституционалном деловању, а формирана је и цела паралелна структура која одговара само Изетбеговићу. У институцијама постоје структуре које не делују у интересу свих народа, већ само Бошњачког", рекао је Иванић.

Нагласио је да мисли да је својим деловањем аргументовано показао да постоји удар на институције БиХ, али је додао да се понекад и помало осећао усамљеним, те да је имао утисак, како је рекао, да су многи са разних страна желели и да се оклизне, па и да падне.

То се није догодило, констатовао је Иванић истакавши да се нада да ће РС имати јасан одговор на приватизацију, паралелизам и ванинституционално деловање.

Што се, пак, будућег рада Председништва БиХ тиче, Иванић је рекао да има визију како радити даље.

Ипак, указао је да је Изетбеговић тај који је својим понашањем увео Председништво у кризу и да ће од његових даљих потеза зависити и потези председавајућег.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво