Новинарска мрежа: Реаговати на нападе на загребачки недељник "Новости"

Неформално удружење "Новинарска мрежа" изразило је солидарност са редакцијом недељника "Новости" из Загреба и позвало хрватску и међународну јавност, институције Хрватске и струковна удружења да "протестују против јавног линча" који против "Новости" предводе "религијски фанатици" и хрватски националисти из удружења "У име обитељи".

"Новинарска мрежа" окупља новинаре из Хрватске, Србије, Словеније, Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе и с Косова.

"Истим поводом подсећамо да су наше колеге из недељника Новости већ дуго времена извргнути јавној дифамацији и другим врстама притисака националистичких кругова, предвођених председницом удружења 'У име обитељи' Жељком Маркић. Овим притисцима угрожена је слобода њиховог рада, али и физичка сигурност чланова редакције", наводи се у саопштењу за јавност.

Новинарска мрежа је додала да су акције удружења "У име обитељи" већ "дале ветар у леђа насиљу" према ЛГБТ особама, и оценила да је очигледно је да се исти резултат прижељкује и у случају српске мањине.

"Колеге новинаре позивамо на заједнички рад на истраживању удружења 'У име обитељи', као и њене председнице Жељке Маркић, како би јавности открили ко финансијски стоји иза организације чији је основни задатак сејање мржње и уношења страха у хрватско друштво", пише у саопштењу.

Саопштење су потписали Предраг Благојевић, Борис Павелић, Ђорђе Крајишник, Сања Кљајић, Борјан Јовановки, Ладислав Томичић, Александар Трифуновић, Елвир Падаловић, Ивор Фука, Милица Плавшић, Маја Исовић, Динко Грухоњић, Данка Дерифај, Миодраг Совиљ, Биљана Жикић, Душан Комарчевић, Хилма Ункић, Норберт Синковић, Петар Видов, Ива Мартиновић, Жарка Радоја, Мелиса Скендер, Недим Сејдиновић, Анамари Репић, Уна Хајдари, Ниџара Ахметашевић, Ана Беначић, Милош Живановић, Младен Велојић, Бранка Драговић Савић, Јелена Свирчић, Марина Барукчић, Саша Ћирић, Матеј Звитер, Илир Гаши, Елдин Хаџовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво