Курц забринут почетком Трамповог мандата

Министар иностраних послова Аустрије и председавајући ОЕБС-а Себастијан Курц поновио је своје залагање за што скорију европску перспективу земаља Западног Балкана и оценио да прве недеље мандата новог америчког председника Доналда Трампа дају повод за забринутост.

На констатацију да је аустријски канцелар Кристијан Керн приликом посете Србији рекао да би одлагање пријема Србије у ЕУ било грешка и на питање зашто се такве јасне речи не чују и од њега, Курц одговара: "Када се могао чути супротан став од мене? Ја сам се и прошле недеље, приликом посете Србији и Македонији заложио да те земље морају имати скорију европску перспективу. Чак ми је српски премијер захвалио што сам највећи подржавалац у ЕУ."

Када је реч о САД он је упозорио на опасност од погоршања односа са Ираном, као и компликовања ситуације на Блиском истоку.

"Оно што смо првих недеља видели дефинитивно даје повода за забринутост. Погоршање односа са Ираном, посебно довођење у питање или поништавање споразума о нуклеарном наоружању сматрам екстремно негативним, и то не само за регион, већ и шире", нагласио је шеф аустријске дипломатије у интервјуу за аустријску агенцију АПА.

Курц, који је данас пред Саветом безбедности УН говори као председавајући ОЕБС-у, поручује да забрана уласка не доводи до боље безбедности, већ представља само дискриминацију читавих држава и верских заједница.

По питању Брегзита он је изразио разумевање за поједине ставове Велике Британије, на пример у вези са борбом против илегалне миграције. Међутим, истиче да Европска унија у преговорима о иступању мора да прикаже јединствени став.

Курц наглашава да је важно да у ЕУ постоји добра сарадња, јер посебно мале државе профитирају од снажне Европе.

Европа, према његовим речима, уздрмана је референдумом у Великој Британији и мигрантском кризом, па је потребно сада учинити све да она поново добије на снази.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво