Реаговања на најаву ревизије пресуде против Србије

На најаву подношења захтева за ревизију пресуде МСП по тужби БиХ против Србије, министарка правде Нела Кубуровић рекла је за РТС да Србија неће трпети понижења, да ће се борити свим правним средствима. Премијер Александар Вучић сматра да је та одлука лоша за односе две земље. Председник РС Милорад Додик поручио је да је тај захтев лажан и да очекује од правосудних органа покретање кривичног поступка против Бакира Изетбеговића. Варади: Сумњам у правну утемељеност тужбе.

Министарка правде Нела Кубуровић рекла је за РТС да Србија никада није бежала од одговорности, посебно када су у питању најтежа дела, као што су ратни злочини.

"У безброј примера до сада, наша држава је показала да је име и презиме жртве оно што је битно, а не која се националност или етничка припадност иза тог имена крију", навела је Кубуровићева, након што је Изетбеговић саопштио одлуку о подношењу захтева за ревизију пресуде Међународног суда правде у Хагу по тужби БиХ против Србије.

Према њеним речима, Србија је увек била пример у региону, држава у којој су се процесуирали сви они који су починили нељудска дела и злочине у ратном вихору током деведесетих.

"Нажалост, тако нешто нисмо могли да видимо у последњих двадесет година и од наших суседа из региона", додала је министарка.

"Имајући у виду начин на који је предочено да ће се покренути ревизиони поступак, поставља се питање да ли се он покреће институционално и да ли се одлука о томе доноси од стране надлежних институција. Нарочито је спорно позивање на још увек неутврђене чињенице из поступка, који није ни првостепено окончан", истакла је Кубуровићева.

Министарка је поручила да Србија неће трпети понижења и бориће се свим правним средствима, поштујући свој Устав и законе, али и међународно јавно правно и међународне принципе.

"Овакви потези неће обесхрабрити Србију да одустане од политике стабилности и помирења у региону, и да настави да се чврсто залаже за изградњу добросуседских односа са свим државама у окружењу", закључила је Кубуровићева.

Премијер Александар Вучић истакао је да је вест о ревизији тужбе лоша за односе две земље, додавши да Србија ни са чим није изазвала такву одлуку БиХ.

"Србија и њено политичко руководство и Влада ништа нису учинили да би проузроковали такву реакцију Сарајева. Без обзира на све, уверен сам да ћемо умети да сачувамо наше државне и националне интересе, али ћемо, упркос свему, наставити да разговарамо са босанскохерцеговачким руководством у жељи да трајно осигурамо мир на Балкану", рекао је Вучић за Блиц.

Том тужбом је, како је додао, много више изгубила БиХ него што било шта може да изгуби Србија.

Милорад Додик је рекао да Срби у БиХ међу бошњачким политичарима тешко могу наћи саговорника за мир, будућност или европске интеграције.

Додик је оценио да је захтев лажан јер га подноси један народ у БиХ, а не држава БиХ.

Саветовање у Градској већници у Сарајеву, након којег је саопштена одлука, назвао је "друштвом за прошлост и сукобе".

"Осим што је најављена ревизија тужбе лажна, јер је не подноси БиХ већ само један народ или делови једног народа, она је и са моралног и сваког другог становишта неприхватљива", рекао је Додик, пренео је РТРС, позивајући се на Срну.

Према његовим речима, Изетбеговићева одлука представља рушење БиХ. "Овим је Босна и Херцеговина умрла", додао је Додик.

Истакао је да ни пре десет година нису постојали докази против Републике Србије, они не постоје ни данас, из простог разлога што Србија није ни урадила оно што Муслимани у БиХ покушавају да јој ставе на терет.

Председник Српске је нагласио да се од српских представника у заједничким институцијама БиХ очекује да се пред судом у Хагу оспори легитимитет ревизије пресуде, а пред правосуђем у БиХ кривични поступак против Бакира Изетбеговића.

"Индикативно је што традиционални заштитници и слова и духа Дејтона, оличени у Канцеларији високог представника и Амбасади САД у Сарајеву, у једностраном акту једног члана Председништва БиХ мимо воље, договора или сагласности друга два члана, нису видели кршење Дејтонског мировног споразума, чак ни дестабилизацију прилика у самој БиХ", истакао је Додик.

Подсетио је да је референдум у Републици Српској, као врховно демократско достигнуће, квалификован као прекршај Дејтонског мировног споразума и дестабилизација БиХ и запитао како се онда зове та самовоља и дивљање у спољној политици БиХ, која се спроводи кршењем више закона земље за коју се боре још само странци.

Професор међународног права Тибор Варади каже за РТС да сумња у правну утемељност тужбе.

"Релевантне могу да буду само нове чињенице откривене у последњих шест месеци, тачније после 17. августа 2016. Тешко ми је да помислим да такве чињенице постоје", рекао је Варади.

Председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић оценио је да је најава Изетбеговића да ће поднети захтев за ревизију пресуде МСП по тужби БиХ против Србије за геноцид јесте још једна у низу његових неразумних одлука.

"У оваквој ситуацији, каква је у БиХ, ићи са још једном ситуацијом која не доприноси никаквом смирењу унутар БиХ и свађати се са суседима, потпуно је неразумно са позиције на којој се налази Бакир Изетбеговић", рекао је Чубриловић, пренели су бањалучки медији.

Изетбеговић је, истакао је Чубриловић, имао много шанси да решава проблеме БиХ са позиције члана Председништва БиХ, а не да, "користећи прошлост, гура народ у још веће проблеме".

Mектић: Изетбеговић укинуо БиХ

Министар безбедности у Савету министара БиХ Драган Мектић Изетбеговић "укинуо Устав БиХ, а самим тим и Босну и Херцеговину као државу".

Драган Мектић је рекао да је бошњачки члан Председништва БиХ "изрекао једну велику лаж и обману".

"Невероватно је како се Бакир Изетбеговић вечерас понашао након неформалног дружења њега и његове дружине у сарајевској Већници, изрекавши једну велику лаж и обману, варајући властити народ и све нас у БиХ", оценио је министар безбедности БиХ, гостујући у Дневнику БН телевизије.

Тврди да је Изетбеговић изрекао "гнусну лаж".

"Изетбеговић је рекао како се Бошњацима оспорава да пред Међународним судом у Хагу покрену процес ревизије тужбе, која је донесена пре десет година. То није тачно. Они знају да ревизију тужбе може да поднесе само држава БиХ, а не један народ", рекао је Мектић.

"Поручујем да то господину Изетбеговићу неће проћи тек тако и да БиХ није само власништво њега и његове дружине. БиХ је и држава српског народа", нагласио је министар БиХ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара