Великом броју избеглица од закона важнија верска правила

Студија аустријске Академије наука показује да, иако 90 одсто избеглица које су дошле у Аустрију сматра демократију као идеалан облик државе, чак 40 одсто сматра да верске прописе треба ставити изнад државних прописа.

Испитивање је спроведено међу избеглицама из Сирије, Авганистана и Ирака, које уопштено гледано сматрају равноправност полова важним, али уједно има и већи број који би јасне поделе.

Тако је 80 одсто подвукло значај равноправности мушкараца и жена и сматра да брачни партнери треба заједно да доносе одлуке у породици.

Такође, 80 одсто сматра да је неопходно поштовати верска правила одевања у јавности.

Исто тако 37 одсто се изјаснило за одвојену наставу физичког и пливања у школама, а 20 одсто је чак и за одвојену верску наставу.

Поред тога, 20 одсто одбија да жена ради.

Када је реч о демократији, 90 одсто сагласно је да је демократија идеалан облик државе, али 40 одсто је и мишљења да верска правила треба да буду изнад државних.

Такође, када је реч о животним навикама Аустријанаца, 90 одсто их прихвата уопштено, а 40 одсто их оцењује за себе преслободним.

По питању вере чак 61 одсто каже да су верници, а 30 одсто наводи да се пет пута дневно или чешће моли, док само два одсто каже да не припада ниједној верској заједници.

Само 40 одсто би без проблема пристало на склапање брака своје деце са особама друге вере.

Резултати студије показују, како оцењује министар спољних послова и интеграције Аустрије Себастијан Курц, колико су важни курсеви вредности који су уведени.

Према његовим речима, избеглице још нису прихватили све вредности, па је то велики изазов.

Веома је битно, како додаје, да се пренесу основне вредности, али и укаже на јасне границе понашања.

Курсеви о вредностима уведени су почетком 2016. године и до сада их је похађало око 15.000 тражиоца азила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво