Нови снимак Месићевих изјава о Јасеновцу: Радио је и после рата

На "Јутјубу" је објављен још један снимак бившег председника Хрватске Стјепана Месића на којем он, наводно говорећи на састанку 1992. у Новској, релативизује, односно пориче усташке злочине у логору Јасеновац.

Стјепан Месић на снимку тврди да је тај логор коришћен не до краја Другог светског рата, него све до 1947. године – што тврде и историјски ревизионисти окупљени на екстремној десници.

Он говори и да је то био "радни логор", да су људи послати у Јасеновац тиме били "практично спасени", јер је долазак у Јасеновац значио да неће бити побијени, већ коришћени као радна снага, наводи портал Индекс.

Месић каже и да би у Јасеновац требало довести "светску комисију" која би утврдила "праву истину".

"Људи су умирали, као што су људи у рату и иначе умирали, од тифуса, од дизентерије. Али то су били радни погони. Било је глупо некога научити да обрађује кожу, па га потом убити", рекао је Месић.

Он, између осталог, каже и да је председник Југославије Јосип Броз Тито знао да је званична историја логора Јасеновац "фалсификат", да би се добиле веће репарације, а рекао је и да Тито никада није посетио Јасеновац.

Први спорни снимак Месића је објављен још крајем 2006. године, док је још био председник Хрватске. Тада је у Аустралији, емиграцији позитивно говорио о НДХ, коју је назвао "хрватском победом".

По објављивању тог снимка, Месић је у саопштењу ту своју изјаву назвао "тактичким уступком, погрешним и промашеним, онима који су Хрвате у отпору великосрпској политици и четништву као његовом ослонцу настојали да мобилишу на кокетирању с усташтвом".

Месић је после тога, у разним приликама, више пута оштро осуђивао усташки режим и злочине.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво