Независне: На фотографији СИПА Армин Шехомеровић

На једној од фотографија које је објавила Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) и позвала грађане да помогну при идентификацији особа које се могу довести у везу са нападом на српског премијера Александра Вучића, налази се Армин Шехомеровић из Сребренице, јављају бањалучке "Независне новине", позивајући се на извор из полиције.

На једној од фотографија, које је објавила (СИПА) налази се Армин Шехомеровић из Сребренице, јављају бањалучке Независне новине позивајући се на полицијски извор који је рекао да су Шехомеровића још давно идентификовали припадници МУП-а РС те против њега, и још пет лица, од чега су најмање три из Тешња, 1. априла прошле године поднели извештај тадашњем Специјалном тужилаштву РС.

"Извештај је, осим против Шехомеровића, поднет и против Мује Диздаревића, Алмира Мердића и Елведина Химзића, сви из Тешња, као и два непозната починиоца", открива извор овог бањалучког дневника.

Из МУП-а РС су, наводећи иницијале пријављених, навели да је против њих извештај поднет због подстрекавања на тешко убиство, угрожавање безбедности, напад на службено лице те изазивање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости, а на штету Вучића и других.

Занимљиво је да СИПА тек сада, девет месеци након што је МУП РС поднео извештај, тражи помоћ грађана, а на фотографијама објављује и једно лице које је МУП РС већ идентификовао.

Још је, свакако, симптоматичније то што напад на Вучића није добио очекивани епилог, а догодио се још 11. јула 2015. у Поточарима, општина Сребреница, на подручју где је одржавана комеморација "Сребреница 2015".

Из Државне агенције за истраге и заштиту кажу да грађани корисне информације, између осталог, могу доставити лично или најближој полицијској станици, као и путем бесплатне анонимне телефонске линије "Кримоловци", на број 080/020505.

"Апелујемо на грађане да не злоупотребе поменути број пружањем нетачних и непроверених информација", наводе из Државне агенције за истраге и заштиту.

Независним новинама је, како наводе, званично потврђено да је било и оних који овај апел нису схватили претерано озбиљно.

"СИПА је примила одређени број информација у вези са позивом за помоћ при идентификацији лица. Тренутно можемо рећи да је одређени број информација одмах оцењен као неозбиљан, док су друге информације у фази обраде и процене", наводе из Државне агенције за истраге и заштиту .

Са друге стране, из Тужилаштва БиХ листу је кратко речено да постоји предмет који се односи на напад на Вучића у Поточарима, те да, баш као што су новинари и навикли више информација или детаља не могу давати.

Премијер Србије нападнут је на обележавању 20. годишњице злочина у Сребреници.

Вучића је, прво вербално, а затим и каменицама, напала група људи, а од линча су га спасили припадници Специјалне јединице МУП-а РС, који су у цивилу били распоређени у маси.

Лист подсећа да су припадници СИПА приводили у лето 2015. Мердића, Химзића и Диздаревића, али су они након саслушања пуштени на слободу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара