Оштре реакције из РС на позив Дудаковића младим Бошњацима

Борачка удружења и појединци оштро су критиковали пензионисаног генерала тзв. Армије БиХ Атифа Дудаковић, који је на скупу у Луксембургу младе Бошњаке позвао на рат, а преходно је то учинио и његов колега, иначе, бивши официр ЈНА, Сефер Халиловић.

Дудаковић је на скупу Бошњака, посвећеном "геноциду" у Сребреници изјавио да сваки Бошњак са 17 година мора себи да купи "алфа унифрому", чизме, врећу за спавање и ранац.

Пензионсани генерал такозване Армије БиХ је окупљенима у Луксембрургу поручио и да су Бошњаци "олако напустили служење војног рока".

Слање оваквих порука из Европе, Дудаковићу су омогућили Хашки трибунал и босанскохерцеговачко правосуђе, који пензионисаног генерала тзв. Армије БиХ нису процесуирали за злочине, сматрају у РС.

Његов позив младим Бошњацима да купе униформе, за потпредседника Народне скупштине Ненада Стевандића позив је којим се демаскирају праве намере.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је да се може поставити питање каква би била правна и физичка заштита Срба у БиХ да нема Републике Српске.

"Зато морамо да је славимо. Зато морамо да је чувамо и бранимо", рекао је Милуновић.

У злочинима Дудаковићевог Корпуса убијено је више од хиљаду људи, више стотина је нестало, и протерано десетине хиљада, подсећају из Републичке организације породица несталих.

"За очекивати је да човек без казне може да се врати на место злочина и да понови такав злочин, па не чуди да даје такве изјаве", сматра Недељко Митровић, председник Републичке организације породица погинилих, заробљених бораца и несталих цивила.

Дудаковићу ветерани поручују да би омладини, уместо позива да купе униформу и ратних поклича, требало да даје лекцију из које могу много да науче.

"Зашто их не уче да је Република Српска трајна творевина која је међународно призната. Зашто их не уче да је БиХ заједница два ентитета и три конститутивна народа, пита Душко Вукотић, председник Удружења "Ветерани Републике Српске".

Мржња према Републици Српској није само политичка нити интелектуална, сматра потпредседник Парламента Српске Ненад Стевандић. Ово је, тврди, мржња која припрема за неку врсту напада војног карактера.

"Двадесет три године смо славили 9. јануар и 23 године то никоме није сметало у Федерацији. Нико није ни знао шта се славило. Сада се види да је то само повод за дизање негативне атмостфере и негативне енергије и позив за организовање Бошњака против Републике Српске", оцењује Стевандић.

Да је среће реаговали би државни органи и он се не био овако јуначио, упозоравају стручњаци за безбедност.

Истичу, поруке са скупа део су опште атмосфере којој доприноси бошњачки лидер Бакир Изетбеговић, који је, кажу, забринут због глобалних промена које ће донети нова америчка администрација.

"Све су прилике да ће он бити суочен да мора дати одговоре на своје везе са радикалним исламистичким идеологијама. У првом плану, са Муслиманским братством", напомиње Предраг Ћеранић, стручњак за безбедност.

Аналитичар Џевад Галијашевић упозорава да Изетбеговић преко директора Обавештајно-безбедносне агенције припрема озбиљан сукоб и рат који ће избити на пролеће.

"Ово што видимо као невиђену пропаганду у БиХ, мржњу и стварање климе погодне за напад на Републику Српску, прате и догађаји у региону", оценио је Галијашевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво