Прерано за кандидатуру Црне Горе

Хавијер Солана поручио Влади Црне Горе да пажљиво припреми терен пре него што аплицира за чланство у ЕУ. Брисел у овом тренутку не може да разматра апликацију Црне Горе, тврди немачки амбасадор у Подгорици.

Високи представник Еу за спољну политику и безбедност Хавијер Солана нагласио је да свака земља има право да сама процени термин када би требало да преда захтев за апликацију.

"Врло је важно да ваша апликација буде добро примљена у ЕУ. Зато препоручујем Црној Гори да Влада пажљиво обави консултације и припреми терен како би апликација за чланство могла да убрза интеграцију", рекао је Солана за подгорички "Дан".

Високи представник ЕУ сматра да је Црна Гора направила велики прогрес и да је сада на добром путу, додајући да је прикључење ЕУ компликован и дуг процес.

"Приближавање ЕУ захтева велике промене у домаћем законодавству, јер будућа чланица нашег савеза мора да усвоји цели правни оквир ЕУ пре него што постане пуноправна чланица. Да би то постигли, неопходни су добри адмнистративни капацитети и парламент који ће несметано функционисати".

Наводећи да прати ситуацију у Црној Гори и да је у сталним контактима са Владом, Солана је нагласио да Брисел осуђује свако насиље и оцењује да насилне методе не могу бити средство у политичком контексту.

Солана је позвао странке које су напустиле црногорски парлемент да се врате у политички процес.

Брисел не може да разматра апликацију Подгорице

Немачки амбасадор у Црној Гори Питер Плате изјавио је да у овом тренутку Брисел не може да разматра апликацију Црне Горе за чланство у Европској унији.

Плате сматра да Црна Гора не треба да ствара фиктивну динамику у процесу европских интеграција.

"Већ је речено да Брисел тренутно не може да разматра апликацију за чланство у ЕУ, јер се Унија мора суочити са својим проблемима", рекао је немачки амбасадор на округлом столу Црна Гора у процесу трансформације, коју су организовали Центар за демократију и људска права и немачка фондација Бертелсман Штифуман у Подгорици.

Плате је оценио да би евентуална одлука црногорске Владе да аплицира за чланство у Унији била заснована на национално-политичким аргументима, а да је много боље да период чекања Влада искористи за рад и наставак процеса реформи.

Црногорски премијер Мило Ђукановић је најавио је да ће Црна Гора аплицирати за чланство у ЕУ до краја године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво