Амбасадорка САД у Хрватској: Русија се понаша дрско у региону

Џулијета Валс Нојес, амбасадорка САД у Хрватској, оценила је дрским "настојања Русије да онемогући улазак Црне Горе у НАТО". Хрватска, САД и осталих 26 чланица као савезници у НАТО-у имају обавезу да учествују у заједничкој одбрани, каже Валс Нојес и додаје да је "напад на једног напад на све".

Амбасадорка је у интервјуу загребачком Јутарњем листу, говорећи о безбедносној сарадњи САД са Хрватском, навела да се, када је реч о заједничкој одбрани чланица НАТО, не ради "само о обавези везаној за Алијансу".

Везана је и за "пријатељство и обавезе које произлазе из блиске сарадње да делимо информације, пружамо подршку једни другима и да сарађујемо на све начине који нам могу помоћи да зауставимо било коју претњу која може да се појави", рекла је америчка амбасадорка у Загребу.

На констатацију Јутарњег листа да се "све отвореније говори о снажном утицају Русије у региону" и питање да ли тај утицај види и у Хрватској, она је одговорила да мисли да је "јасно да се Русија понаша битно дрскије и агресивније на светској сцени" и да је то "видљиво из њеног понашања у Украјини".

"Исто тако из настојања да се онемогући улазак Црне Горе у НАТО. Дакле, Русија свакако игра битно оштрију улогу. Кад је реч о Хрватској, са великим смо задовољством примили информацију да се премијер (Андреј) Пленковић, на свом првом боравку на Европском савету, одмах након фомирања владе, у Бриселу на маргинама састанка сусрео с украјинским председником Петром Порошенком", казала је Џулијета Валс Нојес.

Додала је да је Пленковић "том приликом још једном јасно дао до знања да Хрватска у потпуности подржава украјински територијални интегритет и суверенитет као и западне вредности права на самоодрељење и безбедност и на отворено супротстављање руском насилништву".

"То је био врло јак и позитиван сигнал, јер су то вредности које дели САД и драго нам је да су нам заједничке с Хрватском", рекла је амбасадорка САД у Хрватској.

На питање да прокоментарише резултате америчких председничких избора, одговорила је да су "резултати избора показали да су амерички грађани прилично подељени".

"Чак и након тако тешке кампање долази до зближавања и уједињавања земље. Дакле, било је тешко, било је дуго, али сада је тренутак да наша земља крене заједно даље", нагласила је Валс Нојес.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво