Обележено 25 година Народне скупштине РС

Народна скупштина Републике Српске обележила је свечаном седницом 25 година постојања и рада. На свечаној седници додељене су повеље свим бившим председницима скупштине, као и првом председнику РС Радовану Караџићу, те првим потпредседницима РС Биљани Плавшић и Николи Кољевићу, а у име првог руководства РС, окупљенима се обратио први председник парламента РС Момчило Крајишник.

Председник Скупштине РС Недељко Чубриловић рекао је да је на данашњи дан 1991. године проглашена Скупштина српског народа у БиХ, јер како је навео, није било начина да се у тадашњој Скупштини БиХ штите интереси Срба, након што су Бошњаци и Хрвати прегласавањем српских представника одлучили да БиХ крене путем отцепљења од тадашње Југославије.

Обраћајући се посланицима и званицама, Чубриловић је рекао да је до сада било девет сазива Народне скупштине РС, који су изабрали укупно 14 влада.

Он је навео да су РС и Федерација БиХ "практично биле државе које су у Дејтону унеле свој суверенитет у БиХ", додавши да је РС од свог настанка до данас имала много политичких тешкоћа.

"Посебну тежину имало је одлучивање о обележјима и симболима РС: о застави, грбу и химни, Дану републике, језику српског народа, републичком референдуму, о којима је Уставни суд Босне и Херцеговине доносио одлуке на основу политичких, а не правних норми и историјских чињеница", казао је Чубриловић.

Према његовим речима, огромне тешкоће за РС представљале су и разне иницијативе и реформе, које су углавном стизале из међународне заједнице и по правилу, значиле пренос ентитетских надлежности на заједничке органе и институције БиХ.

Чубриловић је указао и на бројне одлуке високих представника, којима је мењан Устав Републике Српске, наметани закони, смењивани легално изабрани и именовани носиоци јавних функција.

Актуелни председник парламента Недељко Чубриловић тврди да је Народна скупштина РС потврдила своју посвећеност спровођењу, поштовању и очувању дејтонских решења.

Он је позвао све грађане који живе у РС да је прихвате као државотворни ентитет у БиХ, упозоривши да наставак тежњи ка централизацији БиХ не може имати будућност.

На свечаној седници додељене су повеље првом председнику РС Радовану Караџићу, те првим потпредседницима РС Биљани Плавшић и Николи Кољевићу.

Једна од повеља додељена је и Организацији за европску безбедност и сарадњу, коју је примио шеф Канцеларије ОЕБС-а у Бањалуци Дмитри Иорданиди.

Председник РС Милорад Додик рекао је да је парламент РС кроз своју историју показао јединство у свим кључним питањима за РС, док је премијерка Жељка Цвијановић оценила да оснивање Народне скупштине не би било могуће да није било довољно храбрих и савесних људи који су донели те важне одлуке.

Свечаној седници су присуствовали и српски члан Председништва БиХ Младен Иванић, министри у Влади Републике Српске, представници РС у институцијама БиХ, као и потпредседник Народне скупштине Србије.

Свечаној седници су присуствовали и бивши председници Народне скупштине Републике Српске, представници правосудних и уставносудских институција, Српске православне цркве и осталих верских заједница, те дипломатског кора у БиХ.

Седница је сазвана поводом обележавања 25 година постојања и рада Народне скупштине РС, а заседању нису желели да присуствују бошњачки и хрватски посланици Коалиције "Домовина", будући да се овај датум веже за оснивање Скупштине српског народа у Босни и Херцеговини, 24. октобра, 1991.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи