Македонија, избори 11. децембра, Собрање се распушта у понедељак

Посета комесара Европске уније за проширење Јоханеса Хана развејала је све преостале дилеме око одржавања избора у Македонији. Грађани Македоније на биралишта излазе 11. децембра, а Собрање ће бити распуштено већ у понедељак. Избори су од марта већ два пута одлагани.

Посета еврокомесара је уследила после лавине спекулација да би избори у Македонији, још једном, могли бити одложени јер владајућа ВМРО-ДПМНЕ и опозиција не могу да се договоре око стварања услова за одржавање регуларних избора.

"Избори су важни, али су важни и дани који ће уследити после њих. Добро организовани и спроведени избори су темељ на вашем путу евроатлантских интеграција", рекао је Хан после сусрета са лидерима четири највеће политичке странке у Македонији.

Парламентарни избори у Македонији су у два наврата, у марту и јуну, одлагани због дубоке политичке кризе која већ више од годину дана потреса ту земљу.

Политичка криза потреса Македонију још од фебруара прошле године, када је опозиција оптужила владајуће конзервативце да су прислушкивали 20.000 људи, укључујући полицајце, судије, новинаре и дипломате.

Криза је додатно продубљена када је македонски премијер Ђорђе Иванов одлучио да помилује оптужене за прислушкивање, чиме је обустављен кривични поступак против више десетина политичара, укључујући Груевског.

Помиловање је изазвало љутите реакције главних странака и Европске уније, и уличне протесте у Скопљу и у другим градовима, а одлука је убрзо поништена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво