Грађани БиХ сутра излазе на локалне изборе

У БиХ у току је изборна тишина уочи сутрашњих локалних избора. Право гласа има 3.263.906 бирача. У једномесечној кампањи представило се више од 30.000 кандидата за 131 начелничко место, 10 градоначелника и 3.136 одборника. Грађани Републике Српске други пут за седам дана излазе на биралишта, јер су и прошле недеље гласали на референдуму о Дану РС.

Ко ће бити нови градоначелник Бањaлуке: Игор Радојичић из Додиковог СНСД-а или Драган Чавић из опозиционог Савеза за промене. И један и други добро су познати Бањалучанима. Радојичић је био председник Народне Скупштине а Драган Чавић бивши је председник Републике Српске.

Игор Радојичић током 30 дана кампање представљао је програм развоја града за наредник 10 година. Драган Чавић очекује да ће након скоро две деценије владавине СНСД-а град преузети актуелна опозиција.

"Ми смо водили позитивну кампању, концепт је био концепт представљања програма и одговора грађанима на оно што су наши будући задаци", каже кандидат за градоначелника Бањалуке Игор Радојичић.

"Наша победа је уствари победа поштења, победа поштене, честите Бањалуке, која хоће да се ствари мењају", истиче Драган Чавић кандидат за градоначелина Бањалуке.

Ништа мање интересантна политичка битка је у Требињу, где је актуелни градоначелник из опозиционог ПДП-а. Победи се нада СНСД-ов Лука Петровић.

У Бијељини се за четврти мандат бори СДС-ов Мићо Мићић. Право би изненађење било да га порази Златко Максимовић који је на другу страну прешао управо из Мићићевог СДС-а.

"Уколико опозиција не успе да освоји Бањалуку, мислим да joj предстоји промена лидера с обзиром на то да у Бијељини можемо да очекујемо опозициону победу а да је у Требињу резултат најнеизвеснији", објашњава политички аналитичар Драган Мочевић.

Међу чак 30.000 пријављених кандидата, највише је било нових лица за које аналитичари кажу да су покушај политичких партија да дођу до шире подршке међу гласачима. Велика је заинтересованост и међу посматрачима, изборе ће надгледати њих чак 60.000.

Сутра на изборима сигурно неће гласати председник Централне изборне комисије Ахмет Шантић, човек који надгледа цео процес, али ни хрватски члан председништва Драган Човић.

Обојица су пријављени у Мостару а тамо су последњи избори одржани 2008. године. Градско веће Мостара ни након осам година није спровело одлуку Уставног суда БиХ и променило изборни закон. Тражи се промена Градског статута али и избора одборника који мора бити пропорционалан броју бирача.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво