Грабар Китаровић: Нико још нема већину за давање мандата

На Пантовчаку је завршен први круг консултација о избору мандата за састав нове хрватске Владе, а председница Колинда Грабар Китаровић је, након сусрета са представницима свих парламентарних странака, изјавила да у овом тренутку нема потребне већине за давање мандата.

Колинда Грабар Китаровић је, након констулација, рекла да је задовољна обављеним разговорима са заступницима који су, како је рекла, показали конструктивност и одговорност за формирање стабилне владе, а тиме и одговорност према свим грађанима.

Најавила да ће се други круг консултација са представницима парламентарних странака одржати 10. октобра, те да ће конститутивну седницу Сабора заказати за 14. октобар.

Претходно се новинарима обратио шеф ХДЗ-а и највероватнији мандатар Андреј Пленковић рекавши да је разговор с председницом Грабар Китаровић трајао 15 минута дуже од предвиђеног времена.

"Обавестили смо је о току преговора. Досадашњи разговори нам као победнику избора дају уверење да ћемо ускоро бити у ситуацији да имамо преко 76 потписа који су потребни за добијање поверења за састав будуће владе. Чини ми се да су ставови других странака какав је и наш, дакле, оптимистични смо и настављамо разговоре", каже Пленковић.

Пленковић је рекао да ХДЗ жели владу с Мостом независних листа, те додао да са СДСС-ом још није постигнут конкретан договор нити фиксне квоте у саставу будуће владе.

Пленковић је сигуран да ће ускоро остварити све предуслове за састављање нове владе.

"Ми смо добили 61 мандат, Мост је добио 13, то је оквир на основу којег разговарамо о будућем саставу владе." Каже и да желе да председница има сасвим јасне гаранције", рекао је шеф ХДЗ-а и додао да што се те странке тиче надају се да ће влада бити формирана јер је то потребно да систем профункционише.

Петров је након консултација рекао да што се тиче Моста, они се надају да ће влада бити формирана ускоро јер то је, како је рекао, потребно да профункцонише систем у свим својим деловима.

"Мост је у преговорима с ХДЗ-ом. Кад се договори пакет тад ћемо дати наше потписе за такву владу'', казао је челник Моста новинарима након разговора са Грабар Китаровић.

Председница Хрватске је данашње консултације започела са представницима мањина, а потпредседник СДСС-а Милорад Пуповац је рекао да су преговори с ХДЗ-ом у другој фази, односно о питањима о правима српске националне мањине.

"Преговори иду добро у смислу начина и садржаја. Свака нова прилика за преговоре доноси рјшења за нешто што нисмо усугласили у претходној прилици, и иде добро", рекао је Пуповац и додао да ће о позицијама и партиципацији националних мањина у владу разговарати касније.

Пуповац је рекао да није природно да представници мањина не седе у фирмама које брине о националним парковима, или у ХЕП-у, или да у Хрватским шумама нема никога иако се зна да на тим подручјима леже главни резервоари хрватског шумског фонда...

"Дакле, ствари треба гледати функционално, а не у смислу преузимања одговорности за више ствари него је могуће. Напросто желимо променити оно што је неприродно", рекао је Пуповац одговарајуци на питање сматра ли да националне мањине требају бити на позицијама у државним фирмама.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара