Резултати референдума – 99,81 одсто гласало да 9. јануар остане Дан РС

Прелиминарни коначни резултати Комисије за спровођење референдума показују да је 99,81 одсто изашлих бирача подржало да се 9. јануар и убудуће обележава и слави као Дан Републике Српске.

Председник Комисије за спровођење референдума Синиша Каран рекао је да је на гласање у недељу изашло 680.116 гласача, односно 55,77 одсто од укупног броја уписаних у бирачки списак.

На питање "Да ли подржавате да се 9. јануар обeлежава и слави као Дан Републике Српске?", "за" је гласао 677.721 грађанин, односно 99,81 одсто. Против је био 1.291, односно 0,19 одсто. 

Била су 2.264 неважећа гласачка листића.

"Републички референдум је успешно обављен и резултат референдума је пуноважан", истакао је Каран на конференцији за медије.

Коначни извештај ће бити достављен Скупштини РС на усвајање, а резултати ће бити објављени у Службеном гласнику.

"Није било притужби на поступак реферндума и може се рећи да је добио подршку грађана", закључио је Каран.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је, након саопштавања првих резултата, да је посебно поносан на чињеницу да је све прошло без инцидената и додао да ће 25. септембар ући у историју РС.

Како је рекао, српски народ је на референдуму показао политичку зрелост и политичку одлучност. 

И премијерка РС Жељка Цвијановић такође је изразила задовољство што је референдум протекао у миру и толеранцији и што није било никаквих инцидената. 

Сви они који не могу да се идентификују са 9. јануаром као Даном Републике, додала је Цвијановићева, неће бити обавезни да га прослављају. 

Право гласа имало је 1.219.399 грађана који су могли да гласају на 1.855 гласачких места. 

Одлука званичне Бањалуке да одржи референдум, упркос одлуци Уставног суда БиХ да је неуставан, изазвала је оштре варнице у целом региону, па су се у последњих неколико недеља чуле врло бурне изјаве званичника.

Одржавање референдума једино је подржала Русија, док су се њему противили представници међународне заједнице, Европске уније, Савета за имплементацију мира у БиХ. Није га подржао државни врх Хрватске, а ни Србије.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи