Грађани изабрали: Девети јануар остаје Дан Републике Српске

Незванични резултати, на основу 71,09 одсто обрађених гласачких места, показују да је 99,79 изашлих бирача гласало за опцију да 9. јануар убудуће остане Дан Републике Српске. Председник РС Милорад Додик каже да је српски народ показао политичку зрелост.

22.55 - Милорад Додик поручује да ће данашњи референдум ући у историју РС. 

22.35 - Обрађено је 71,09 одсто гласачких места, а резултати показују да је 99,79 грађана гласало "да".

21.50 - На гласачким местима у Аустрији укупно је гласало 3.378 бирача.

21.15 - Први незванични резултати, на основу пребројаних 30,76 одсто гласова, говоре да је "да" заокружило 99,80 одсто бирача.

На референдуму у РС је, на основу обрађених 71,09 гласачких места, гласало 425.715 грађана, који су одговарали на референдумско питање "Да ли подржавате да се 9. јануар обележава и слави као Дан Републике Српске?".

Процењује се да је изашло између 59 и 60 одсто бирача, од укупно 1.219.399 са правом гласа, јавља репортер РТС-а. 

Председник Комисије за спровођење референдума Синиша Каран рекао је да ће коначни резултати бити саопштени у понедељак у подне.

У Зворнику је 32.718 грађана подржало да се 9. јануар и даље слави као Дан Републике, док је у Бијељини то учинило 55.515 бирача.

На подручју Требињa 18.005 грађана изјаснило се са "да", док су против била 52 гласача. У Сребреници још нису пребројани гласачки листићи. 

Држављани РС могли су да гласају и у Србији – у Београду, Новом Саду, Зрењанину, Суботици и Панчеву.

На бирачком месту у Суботици гласала су укупно 292 грађанина и сви су гласали "за", јавио је репортер РТС-а.

У Аустрији, где су била отворена четири гласачка места – у Бечу, Грацу, Инзбруку и Линцу – свој глас је дало 3.378 особа.

Само у Бечу, где је гласање било организовано у просторијама Заједнице српских клубова, према наводима Изборне комисије, на референдуму се изјаснио 1.541 гласач.

Oсим у Србији и Аустрији, држављани РС могли су да се изјашњавају и у Белгији, Русији, Немачкој, Швајцарској, у већем броју градова у тим државама. 

Гласање је на свим бирачким местима, укупно 1.900 њих, протекло без инцидената, осим једне мање неправилности у Кули код Гацка, где је неколико особа блокирало гласачко место, па је и полиција морала да реагује.

Референдум има саветодавни карактер, односно даје мишљење о акту који ће тек бити донесен, у парламенту Српске, у складу са већинским изјашњавањем грађана на референдуму, а након референдума он је обавезујући. 

"Историјски дан за РС" 

Председник РС Милорад Додик наводи да ће данашњи референдум ући у историју РС, а да су грађани потврдили 9. јануар као Дан Републике, који ће се и убудуће обележавати.

"Република Српска гласањем није желела никог да угрози, власти РС заједно са опозицијом су донеле одлуку о одржавању референдума", рекао је Додик новинарима у Скупштини РС и подсетио да је то прво такво одлучивање после Дејтонског мировног споразума.

Указао је да је то законско право које има РС и истакао да је посебно поносан на чињеницу да је све прошло без инцидената.

"Српски народ је показао политичку зрелост, политичку одлучност. Имамо дефинитивно позитивне резултате референдума, излазност је сасвим довољна и у складу са законом. Према прелиминарним подацима, сасвим мали број је оних који су гласали супротно од 'да'", рекао је Додик.

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић такође је изразила задовољство што је референдум протекао у миру и толеранцији и што није било никаквих инцидената.

Цвијановићева је навела да сви они који не могу да се идентификују са 9. јануаром као Даном Републике, неће бити обавезни да га прослављају.

"Очекује нас неколико корака, између осталог законодавна активност где смо рекли да ћемо највероватније ићи у правцу измене самог Закона, који ће подразумевати да се брише она обавезност када је у питању само прослављање Дана Републике", указала је Цвијановићева. 

Уочи референдума знатно су се појачале тензије на релацији Бањалука–Сарајево, с обзиром на то да је Уставни суд БиХ, који руководство РС не признаје, стао на становиште да је референдум неуставан.

Девети јануар је веома важан за Србе у РС јер је тога дана 1992. године на Палама тадашња Скупштина српског народа у БиХ, након занемаривања воље Срба од Бошњака и Хрвата, прогласила Српску Републику Босну и Херцеговину.

Дванаестог августа исте године назив је промењен у Република Српска.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара