Савет за спровођење мира позива власти у РС да не одрже референдум

Амбасадори Управног одбора Савета за спровођење мира у БиХ позвали су власти у РС да не одрже референдум о Дану Републике јер ће то, како тврде, дестабилизовати БиХ. У заједничкој изјави, са којом се није сагласила Русија, стоји да је потврђено да су одлуке Уставног суда коначне и обавезујуће, као и да ентитети морају поштовати одлуке институција БиХ.

Уставом БиХ недвосмислено је утврђено да су одлуке Уставног суда БиХ коначне и обавезујуће и да су ентитети у обавези да поштују одлуке институција БиХ, наводи се у заједничкој изјави.

"У том контексту, предложени референдум у Републици Српској, који од бирача у РС тражи да се изјасне о питању о коме је већ одлучио Уставни суд БиХ, јесте дестабилизујући и подиже политичке тензије, које неконструктивно одвлаче пажњу са веома озбиљних економских и социјалних изазова пред којима се БиХ налази. Позивамо власти Републике Српске да не одрже референдум", пише у изјави.

Истакнуто је да, иако референдум о ентитетским празницима може потпадати под надлежност једног ентитета, било који референдум мора бити спроведен на начин који је у складу са Уставом БиХ, и не може кршити Општи оквирни споразум за мир нити уставни оквир БиХ.

"Амбасадори Управног одбора Савета за спровођење мира примили су к знању уверавања Владе РС да је циљ референдума да буде 'корак ка спровођењу одлуке Уставног суда БиХ'. Али Управни одбор Савета за спровођење мира такође је констатовао да су председник РС и Народна скупштина РС (НСРС) више пута оспоравали надлежност државних правосудних институција у БиХ. Такве изјаве и потези противни су Општем оквирном споразуму за мир и владавину права, и једноставно су неприхватљиве", поручено је у изјави амбасадора Савета за спровођење мира, пренели су медији у БиХ.

Сви су сагласни да одлука Уставног суда БиХ остаје на снази у потпуности и да се мора поштовати, у складу са Општим оквирним споразумом за мир.

Политички директори Управног одбора Савета за спровођење мира су више пута истакли, између осталог и у јуну 2016. и децембру 2015. године, "да је Уставни суд БиХ саставни део Анекса 4. Општег оквирног споразума за мир, и да је кључан за његово спровођење".

Управни одбор Савета још једном је потврдио своју подршку високом представнику као коначном ауторитету за тумачење цивилних аспеката Општег оквирног споразума за мир, у складу са Анексом 10 Споразума и релевантним резолуцијама Савета безбедности УН.

"Управни одбор Савета за спровођење мира позива институције БиХ да ово питање реше кроз установљене законске процедуре и постојећи уставни оквир, те путем конструктивног дијалога. У том контексту, констатујемо да су пред Уставним судом БиХ већ у току поступци које су покренули представници државних институција с циљем оцењивања уставности одлуке НСРС о референдуму, као и захтев за преиспитивање одлуке Уставног суда БиХ о Закону о празницима РС који је поднела НСРС. Колико је познато Управном одбору Савета, председник Уставног суда је наговестио да би се седница Суда могла одржати пре референдума", стоји у изјави амбасадора.

Управни одбор Савета за спровођење мира позива све стране у БиХ да се суздрже од исхитрених мера и реторике која води поделама, које само продубљују негативну политичку атмосферу.

"У том контексту, Управни одбор жали због коришћења сецесионистичке реторике на свим странама, и још једном потврђује своју неупитну опредељеност за територијални интегритет и фундаменталну структуру БиХ као јединствене, суверене државе која се састоји од два ентитета, без права на отцепљење. Нећемо толерисати било какво кршење Општег оквирног споразума за мир, укључујући, између осталог, и покушаје отцепљења. Неће бити прекрајања географске карте БиХ", поручују амбасадори.

Наглашено је да ће Управни одбор наставити да прати то питање и даљи развој догађаја, уз напомену да се Русија не придружује овој изјави.

Након ове одлуке стижу реаговања а премијерка РС Жељка Цвијановић је реагујући на изјаву амбасадора Управног одбора Савета за спровођење мира о референдуму о Дану Републике, рекла да није први пут да је тај савет у функцији бошњачке политике

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво