Фишер: Брегзит је позив за буђење

Одлазећи председник Аустрије Хајнц Фишер оценио је да је Брегзит позив за буђење не оних који су против ЕУ, већ оних којима је стало до Уније. С друге стране, потпредседник Слободарске партије Аустрије и кандидат на прошлим председничким изборима Норберт Хофер дао је рок ЕУ од годину дана за спровођење реформи, а у супротном запретио референдумом о иступању Аустрије.

Хајнц Фишер је у интервјуу бечком дневнику Курир рекао да је Брегзит догађај од историјског значаја и поручио да у данашње време немају значаја национализми, већ блиска сарадња свих земаља у Европи.

Сматра да неће уследити домино-ефекат, јер је Велика Британија увек имала специјални статус у ЕУ и велики број противника Уније.

"У Аустрији, али и другим земљама ЕУ не видим никакве назнаке да би могли предстојати даља иступања из чланства", нагласио је Фишер.

Он је уверен да су демократије Европе довољно снажне да савладају кризу.

"Демократије имају довољно снаге. Нема разглога да се доводе у питање демократски системи. Међутим, унутар демократских оквира да су постали тежи задаци, које треба данас савладати", прецизирао је Фишер.

Он је рекао да су, истовремено, очекивања постала већа, што је узрок зашто је незадовољство повећано.

"Велики задаци у наредних 20 година биће, најпре, да се ситуација детаљно и јасно анализира. Даље да не нудимо јефтине пароле, које не доспевају до сржи проблема. Треће је да се повуку исправни закључци и да се реализују", истакао је Фишер додајући да ће то изискивати пуно напора и доприноса политике и привреде.

Потпредседник Слободарске партије Аустрије и кандидат на прошлим председничким изборима Норберт Хофер је, са друге стране, дао рок ЕУ од годину дана за спровођење реформи, а у супротном запретио референдумом о иступању Аустрије.

Хофер је у интервјуу бечком дневнику Естерајх рекао да би, ако би се ЕУ погрешно развијала, за њега лично дошао тренутак када би рекао да треба питати грађане о чланству у Унији.

То би, како је прецизирао, био случај ако би се Унија развијала у централистички савез уместо да се врати основним врендостима.

Хофер, међутим, указује да ЕУ не сме да пропусти превише времена за реформе.
"Унија мора веома брзо да реагује. Ако у року од годину дана не буду постављене потребне смернице онда ће тај пројекат бити значајно оштећен", уверен је Хофер.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво