Мађарска ће враћати и мигранте који су ушли у земљу

У Мађарској је усвојен закон који полицији дозвољава да враћа натраг илегалне мигранте које открије унутар зоне од осам километара од јужне мађарске границе према Србији.

Овим прописом се практично омогућава да полиција у зони од осам километара од границе приводи мигранте и врати их у транзитне зоне на граници са Србијом.

Главни саветник мађарског премијера за националну безбедност Ђерђ Баконди објаснио је да је реч о мери која појачава безбедност земље и смањује број миграната у Мађарској.

Државни секретар мађарског министарства унутрашњих послова Карољ Контрат рекао је да се ова мера односи на мигранте који нису починили кривично дело у тој земљи, односно да су у Мађарску ушли на "ненасилан начин".

Они ће бити враћени у транзитне зоне и моћи ће да поднесу захтев за азил у Мађарској и да за 72 сата добију одговор.

Контрат је рекао да су две транзитне зоне за мигранте - Реске (Хоргош) и Томпа (Келебија) за сада довољне, а да ће, уколико буде потребно, бити отворена и трећа у Ашотхалому (Бачки Виногради).

Oвај потез изазвао je критике УН Високог комесаријата за избеглице (УНХЦР), преноси агенција Ројтерс.

Агенција наводи да је ограда од бодљикаве жице, коју је Мађарска подигла дуж јужне границе са Србијом и Хрватском, помогла да се значајно смањи прилив миграната у односу на стотине хиљада које су прошле године ишле преко Балкана ка северној Европи, посебно Немачкој.

Поред тога, мигранти у мањем броју и даље долазе на мађарску границу са Србијом.

Ројтерс наводи да српске власти нису тренутно биле доступне за коментар о овом закону.

Мађарска је, према званичним владиним подацима, ове године имала 19.140 захтева за азил, а више од 14.000 миграната је јужну границу прешло нелегално, а недавно је та земља ограничила број људи коју могу да уђу у транзитну на зону на највише 30 дневно.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара