Самит Брдо-Бриони у Сарајеву

Састанак лидера региона Брдо-Бриони процес завршен је у Сарајеву заједничком поруком да је неопходна изградња међусобног поверења у региону. Такође је истакнута важност подршке региона на путу евроинтеграција, али и уздржавању од реторике и деловања који подстичу подизање напетости у региону.

Износећи закључке самита, председник Председништва БиХ Бакир Изетбеговић је истакао да је постигнут договор да се конкретним акцијама покуша решавање отворених питања кроз интезивни дијалог и билатералне и мултилатералне споразуме, да се направи заједнички план за координисану борбу против глобалних безбедносних претњи.

Како је истакао, договорено је да се направе напори на изградњи бољег образовног система како би се спречио одлив мозгова, на повећању економске конкурентности и слободног протока људи, робе и капитала, на унапређењу повезаности кроз заједничке енергетске и инфраструктурне пројекте.

Учесници самита Брдо-Бриони процеса сагласили су се и да је потребно наставити примену европских стандарда и промоцију европских вредности кроз политичке, правне, социјалне, економске и остале реформе.

"Верујемо да ће консолидације Југоисточне Европе унутар Европске уније испунити и потпомоћи оснивачку визију ЕУ као о Европи уједињеној у миру и просперитету", рекао је Изетбеговић.

Председник Томислав Николић је јуче допутовао у Сарајево, где је учествовао на председничком панелу Самита 100 бизнис лидера Југоисточне Европе. Данашње сусрете започео је разговором са председником Црне Горе Филипом Вујановићем.

Заједничка оцена је да између два народа постоји велика блискост и да у будућности две земље треба да раде на унапређењу економске сарадње, кроз заједничке пројекте, попут реконструкције пруге Београд-Бар.

Ово је Николићева прва посета Босни и Херцеговини од када је изабран за председника Србије.

Сарајево је требало да посети у марту ове године, што би била и његова прва званична и билатерална посета БиХ, али је отказана јер је у међувремену у Швајцарској, по потерници из Србије, ухапшен ратни командант Армије БиХ Насер Орић.

Николић ће се, током другог дана боравка у Сарајеву, на маргинама процеса Брдо Бриони, састати и са председницима Италије, Словеније, Хрватске, Македоније, Црне Горе и Албаније, као и са члановима Председништва БиХ.

Председник Словеније Борут Пахор, на конференцији за новинаре, упозорио је своје колеге да ће се следећих месеци ЕУ бавити више сама собом него процесом ширења.

То, нагласио је, не сме угрозитити реформске процесе у државама региона, које теже да уђу у ЕУ и НАТО.

Према његовим речима, ти процеси морају напредовати и земље региона морају међусобно да се стимулишу без обзира што су државе са различитим статусима на путу у ЕУ.

То ће, како је нагласио, омогућити да, када се ЕУ буде изнутра консолидовала, овај простор буде припремљен за ширење и пуноправно чланство.

"Морамо наћи снаге за сарадњу и решавање билатералних питања, како би се земље кваификовале за приступање. Не видим ЕУ комплетну без држава у региону као пуноправних чланица", рекао је Пахор.

Указао је да, пошто се ЕУ бави собом, сада брига о напретку пада на иницијативу Брдо-Бриони и због повећане нервозе неопходно је да се води брига о будућности.

Пахор је изразио задовољство што су састанци председника региона изродили Берлински процес, подсећајући да ће за месец данас Самит бити одржан у Паризу, а идуће године ће бити домаћин скупа на којем земље региона и ЕУ разговарају о конмретним пројектима за подизање квалитета живота грађана, Рим.

Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић је рекла да је мало забринута развојем догађаја и стања у Европској унији, која се сада налази, како је рекла, између замора у проширењу и недостатка оптимизма у Југоисточној Европи.

"У духу заједничке сарадње и добросуседских односа желимо у оквиру овог процеса да наставимо да радимо на подршци процесу проширења", рекла је Грабар Китаровић.

Поручила је да ће Хрватска следеће недеље преузети председавање процесом сарадње у Југоисточној Европи, а затим да ће то учинити Словенија.

"Верујем да ћемо и једни и други наставити да подвлачимо важност процеса Брдо-Бриони за европско интегрисање Југоисточне Европе”, рекла је Грабар Китаровић.

На пленарној седници самита Процеса "Брдо-Бриони" косовски председник Хашим Тачи рекао је да се самит одржава у једном битном тренутку за регион, пошто је комуникација међу народима реалност и сада треба да се направе и остали неопходни кораци.

„Време је за нови корак, корак изградње поверења међу народима нашег региона“, рекао је Тачи, објављено је на сајту косовског председника. „Помирење, поверење, пријатељство, сарадња, интеграција", ово је будућност региона, рекао је Тачи.

Председник Италије Серђо Матарело нагласио је да је Италија уверена у чињеницу да ЕУ неће бити потпуна све док све земље југоисточне Европе не буду чланице Уније.

Италија, стога жели, како је додао, пренети своју потпуну подршку да се то постигне на најбржи могући начин.

Матарело је казао да је Италија уверена да изазови с којима смо сви глобално суочени не могу бити решавани од стране само једне земље.

С тим у вези је навео мигратску и економску кризу, али и тероризам, изазове које је могуће решити само кроз сарадњу и већу ефикасност и интеграцију.

Италија је убеђена у значај завршетка ширења ЕУ на Балкан, поновио је он, додајући да званичан Рим жели да допринесе развоју региона.

Закљцучи са Самита у Сарајеву су, према његовим речима, од великог значаја, као и сам састанак, због отворености и искрености, које су засноване на пријатељству и жељи за сарадњом.

Домаћин самита Брдо-Бриони процес 2017. биће Македонија.

Процес Брдо-Бриони покренуле су 2013. Словенија и Хрватска како би се регионалном сарадњом и решавањем отворених питања додатно стабилизовале прилике на југоистоку Европе.

На претходним састанцима почасни гости били су председник Француске Франсоа Оланд, немачка канцеларка Ангела Меркел, председник Аустрије Хајнц Фишер и амерички потпредседник Џо Бајден.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи