Николић и Вујановић: Велика блискост два народа

Председник Србије Томислав Николић и председник Црне Горе Филип Вујановић закључили су у Сарајеву да између два народа и две државе постоји велика блискост у историјском, културном и сваком другом смислу.

Како се наводи у саопштењу из кабинета српског председника, Николић и Вујановић су оценили да односи две државе у будућности треба да се концентришу на унапређење економске сарадње кроз заједничке провредне пројекте, попут реконструкције пруге Београд-Бар.

Двојица председника састали су се у Сарајеву, где се одржава самит лидера Процеса Брдо-Бриони.

Николић је у суботу своју посету БиХ започео билатералним сусретом са словеначким колегом Борутом Пахором.

Николићу је ово је прва посета Босни и Херцеговини од када је изабран за председника Сбије.

Он је требало да посети Сарајево у марту ове године, што би била и његова прва званична и билатерална посета БиХ.

Међутим, посета је отказана јер је у међувремену у Швајцарској по потерници из Србије ухапшен ратни командант Армије БиХ Насер Орић.

Николић данас учествује на Самиту "Брдо-Бриони" процеса, на којем ће бити размењена мишљења о актуелној ситуацији у региону, као и могућностима унапређења регионалне сарадње са колегама из региона.

На Самиту учествују, поред председника Николића, његове колеге из Хрватске Колинда Грабар Китаровић, Словеније Борут Пахор, Македоније Ђорђе Иванов, Албаније Бујар Нишани, Црне Горе Филип Вујановић, Косова Хашим Тачи, као и чланови Председништва БиХ.

Специјални гост Самита је председник Италије Серђо Матарела.

Процес "Брдо-Бриони" покренуле су 2013.Словенија и Хрватска како би се регионалном сарадњом и решавањем отворених питања додатно стабилизовале прилике на југоистоку Европе.

Први састанак је одржан на Брду кдо Крања, када је почасни гост био председник Француске Франсоа Оланд.

Годину дана касније састанак је одржан у Дубровнику, а специјална гошћа била је немачка канцеларка Ангела Меркел, док је трећи састанак одржан прошле године у Будви, а почасни гост је био председник Аустрије Хајнц Фишер.

Четврти састанак одржан је крајем новембра у Загребу, где је гост био амерички потпредседник Џо Бајден.

Николић је јуче учествовао на председничком панелу Самита 100 бизнис лидера југоисточне Европе на којем се заложио за заједнички наступ земаља региона према ЕУ и избегавању међусобног подметања ноге на путу у Унију.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво