Албанија, пресуде деветорици исламиста

Суд у Тирани осудио је девет особа, међу којима и три муслиманска свештеника, на казне затвора до 18 година, због регрутовања бораца за учешће у сиријском грађанском рату.

Пресуда је означила крај двогодишњег суђења које је указало на забринутост због радикализације међу муслиманима у Албанији и другим балканским државама, примећује Ројтерс и додаје да су суђење пажљиво пратили Американци, савезници Тиране у НАТО-у.

Мањи број Албанаца последњих година био је изложен утицају радикалних проповедника, углавном странаца или Албанаца који су обучени у иностранству.

Девет осуђених одбило је да устане када је судија Љиљана Баку прочитала пресуду. Они су се исто тако понашали и током процеса, тврдећи да признају само Алахову вољу.

Тројица имама – Бујар Хиса, Генци Бала и Герт Пашја, проглашени су кривим за регрутовање људи у терористичке сврхе, подстицање мржње и упућивање јавних позива на терористичке акте. Хиса је осуђен на 18 година затвора, а остала двојица на по 17 година.

Они су проповеди држали у џамијама које нису биле под контролом званичног Муслиманског одбора и верује се да су регрутовали већину од стотинак Албанаца, колико се процењује да је отишло у Сирију, неки и са породицама, да би се борили у редовима милитантних група.

Остала шесторица проглашена су кривим по истој оптужби, али су осуђени на краће затворске казне.

Када је судија прочитала прву пресуду, чули су се узвици "Алаху акбар", али су брзо утихнули када им је запретила да ће их избацити из суднице.

Ројтерс преноси да је један човек са дугом риђом брадом на полицију и новинаре у судници викао: "Ви сте затвореници, не они".

"То су урадили ови амерички пси", рекао је Бујар Хиса док је излазио из гвозденог кавеза у коме се налазио у судници, гледајући у правцу представника амбасаде САД, који су пратили суђење.

Америчка амбасада у Тирани упозорила је грађане САД да радикалне групе прете насиљем уколико та три имама буду осуђена.

На рочишту у децембру, један од осуђених Фадил Муслимани, кувар у џамији, рекао је да је та група лојална Исламској држави и да се нада да ће џихадисти победити у Сирији и у свету.

"Ово суђење је крсташки рат против ислама. Комунизам је мртав, демократија ће нестати и ислам ће тријумфовати", рекао је Муслимани.

Њему је изречена пресуда од 12 година затвора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво