Немачки медији: Пропаганда хрватске екстремне деснице

У тексту посвећеном екстремној десници у Хрватској и њеној пропаганди, немачки радио "Дојче веле" преноси писање немачког дневника "Франкфуртер рундшау" да је "расположење у Хрватској екстермно напето откако је у јануару почела са радом влада под вођством Хрватске демократске заједнице".

Аутор текста Норберт Мапес-Нидик најпре наводи председника Српског народног вијећа Милорада Пуповца који је написао да се Хрватском шири атмосфера нетолеранције и мржње - не само према њему лично, већ и према новинарима, глумцима, режисерима, црквеним великодостојницима и бранитељима људских права, наводи Дојче веле.

"Српска мањина и савез јеврејских заједница бојкотују овогодишњу комеморацију жртвама Јасеновца. Разлог је релативизација и оживљавање усташтва, како су то изјавили челници јеврејске заједнице," пише аутор текста за немачки дневник Франкфуртер рундшау.

Аутор оцењује да откако је у јануару почела са радом влада под вођством националноконзервативне странке ХДЗ, расположење у земљи екстремно напето.

"Део велике странке је решио да, у савезу са неким деснорадикалним коалиционим партнерима, наново дефинише хрватску нацију. Пропаганда против наводних издајника државе, који су од пре годину дана мета екстремних десничара, све више се захуктава. Али и отпор расте из недеље у недељу", наводи се у тексту.

На примедбе Пуповца "председница Колинда Грабар-Китаровић је одговорила, довољно неуобичајено, отвореним писмом. У њему она пише да међу особама које је Пуповац навео има и оних који својим јавним ђеловањем годинама провоцирају, иритирају, па и вређају највећи део хрватске јавности, неистинито приказују Домовински рат и чак му се изругују, у основи, негирају стварност, а имплицитно и саму идеју хрватске државе", наведено је у тексту.

Хрватски аналитичар Жарко Пуховски сматра да је у питању реакција типична за време комунизма - кад год је нека мањина тражила заштиту државе, говорило се "сами сте криви. Ви сте провоцирали", наводи Дојче веле.

За Јелену Берковић, председницу организације за грађанска права Гонг, Хрватска је на путу Мађарске, Пољске и Македоније, чиме она, како наводи ДW, сврстава Хрватску у либералне државе европског истока које предводе десничарски популисти.

По њој, на једној страни су "национално свесни Хрвати, које подржава строго конзервативна католичка црква", а на другој "секуларни либерали, атеисти и класична левица - као и Срби који су пре последњег рата још чинили 12 одсто становништва".

Лист подсећа да је режисер Јаков Седлар, пред окупљеном конзервативном елитом у загребачком биоскопу Европа, "у истраживачки надасве аљкавом документарном филму о концентрационом логору Јасеновац, поново марљиво смањио број жртава".

Славко Голдштајн, јеврејски публициста, који је дошао само због тога, са своје 84 године, рекао је да су "у питању полуистине, лажи и фалсификовање, а министар културе Златко Хасанбеговић духовни вођа идеолошког заокрета, насупрот томе је "похвалио рушење табуа", наводи се у тексту.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 18. апр 2016, 15:23) - anonymous [нерегистровани]

Рођа

"Што се грбо роди вријеме не исправи".
-Валтазар Богишић-

(понедељак, 18. апр 2016, 15:08) - Rade [нерегистровани]

Hrvatska

je daleko stigla sa svojom politikom tako da im mladi masovno odlaze u inostranstvo a ta trenutna HDZ ce izumreti za par godina.

(понедељак, 18. апр 2016, 14:24) - Pavle Marić [нерегистровани]

Netolerancija i ekstremizam su jasan znak za uzbunu

Sticajem okolnosti dobro sam upoznat sa trenutnom situacijom u Hrvatskoj i mogu reći da je situacija tamo zaista alarmantna.Netrpeljivost koju šire ekstremno desne opcije (pa i neki zvaničnici vladajuće koalicije) prevazilazi sve granice i manifestuje se u društvu kroz najgore moguće oblike ispoljavanja netrpeljivosti, negiranja ustaških zločina (relativizacije istih), ispisivanja nacističkih simbola i uzvikivanja nacističkih parola i sl.Mišljenje dosta ljudi iz Hrvatske sa kojima sam razgovarao (Hrvata koji tamo žive) je da je sve to što se tamo trenutno dešava prevashodno posledica činjenice da već duže vreme zapravo ne postoji jasan ekonomski program vladajućih elita, pa je tako i sa trenutnom garniturom okupljenom oko HDZ-a.Sve što oni trenutno zapravo nude je povratak u devedesete, podele, otvaranje nekih novih sukoba...U svakom slučaju normalan svet je tamo izuzetno zabrinut i niko se i ne usuđuje da prognozira kuda sve to vodi.