Славонци све више одлазе из Хрватске

Бројни Славонци у тражењу посла и бољег живота све више одлазе из Хрватске, али ситуација је сада постала много озбиљнија па се догађа да свакодневно аутобуси пуни младих људи и породице из Славоније одлазе у Немачку.

Аутобуске станице су све пунији, а како сазнаје портал Soundset, аутобуски превозници су морали да уведу и дневне линије према Немачкој јер је потражња за картама у једном смеру заиста велика, преноси Индекс.

"Потражња за линијама је све већа, морали смо због тога да уведемо дневне линије према Немачкој. Нажалост, велика већина њих узима карте у једном смеру. То је страшно. Није у питању само наш превозник, него сви. У питању је масовни одлив мозгова", каже извор у једном аутобуском превознику.

Ако желите да радите и зарађујете у страним земљама, морате знати и стране језике, па тако из године у годину расте и потражња за курсевима страних језика, првенствено немачког и енглеског.

Директорка Народног универзитета "Либар" из Славонског Брода, Сања Чоп, ужаснута је чињеницом да је у 90 одсто случајева реч о учењу језика због одласка из Хрватске.

Чак 60 одсто младих лекара интензивно размишља о одласку из Хрватске, а више од 1.000 их је већ прикупило сву потребну документацију за одлазак из Хрватске, преноси Индекс.

Више од 90 одсто лекара у Хрватској сматра да су у подређеном положају у односу на колеге из Европске уније, док њих више од половине (59 одсто) интензивно размишља о одласку у иностранство. Анкета показује да би тек сваки десети лекар одбио понуду за посао у иностранству и остао у Хрватској, а као мотиве останка најчешће наводе породичне разлоге.

Крајем марта у евиденцији Хрватског завода за запошљавање регистровано је 276.406 незапослених особа.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се