Иванов не одустаје, опозиција најављује интензивне протесте

Македонски председник Ђорђе Иванов одбио је да повуче одлуку о помиловању више од 50 политичара, осумњичених за аферу прислушкивања. Иванов се обратио нацији свега неколико часова пошто су повлачење одлуке од њега затражиле три највеће партије у Македонији, укључујући и његову ВМРО-ДПМНЕ. Лидер опозиције најавио интензивне протесте. "Или Груевски, или Македонија", рекао је Заев.

Иванов је, такође, позвао представнике међународне заједнице да "опрезно повлаче потезе како не би били погрешно схваћени", рекао је Иванов.

"Чврсто сам уверен у исправност моје одлуке. Свесан сам одговорности коју сам преузео и обавештавам вас да остајем при тој одлуци", рекао је Иванов.  

"Од расписивања избора почиње ново поглавље у развоју државе", рекао је македонски председник.

Непоследно после изјаве Ђорђија Иванова, лидер опозиције Зоран Заев је рекао да његова странка, СДСМ, неће изаћи на изборе најављене за 5. јуни, као и да "неће дозволити одржавање тих избора".

"Или Груевски или Македонија", рекао је Заев новинарима, наводећи да ће опозиција интензивирати протесте против власти. 

Владајуће ВМРО-ДПМНЕ и Демократска унија за интеграције Алија Ахметија позвале су данас Иванова да повуче одлуку о помиловању. Нешто раније такав потез затражила је и највећа опозициона партија СДСМ.

Одлука о помиловању политичара осумњичених за аферу прислушкивања разгневила је Македонце, који већ три дана протестују на улицама Скопља, али и још неколико градова у Македонији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се