Босна и Херцеговина далеко од ЕУ

Политичари морају да се усагласе да би Босна и Херцеговина убрзала пут ка ЕУ, упозорава Мирослав Лајчак. Не постоји ниједно питање о коме у БиХ постоји заједнички став.

"Мени БиХ личи на воз који има сваки точак различите величине, тако да кретање захтева много енергије. Креће се напред, али јако споро и то захтева много енергије. Могло се урадити много више на европском путу", рекао је високи представник међународне заједнице у БиХ Мирослав Лајчак у интервјуу бањалучким "Независним новинама".

Лајчак је упозорио да европске интеграције морају, не само реторички, већ и фактички да постану приоритет, додајући да европски пут није приоритет политичара на власти, којима су грађани указали највише поверења и који имају и највеће одговорности.

Лајчак је оценио да у БиХ не постоји минимум заједничких ставова у спољној политици или када у БиХ долазе страни званичници.

Као пример је навео недавну посету европског комесара за проширење Олија Рена, који је после састанка са члановима Председништва БиХ рекао да готово не постоји ниједно питање о коме у БиХ постоји заједнички став.

Високи представник међународне заједнице је поручио да сви треба да схвате да постоји само једна БиХ у њеном данашњем облику - као међународно призната држава, која у свом саставу има два ентитета, три конститутивна народа, као Устав, који је Анекс 4 Дејтонског мировног споразума.

број коментара 0 Пошаљи коментар