Протести у БиХ због забране хиџаба у јавним установама

Широм БиХ су, поводом Светског дана хиџаба, одржане мирне протестне шетње због одлуке Високог судског и тужилачког савета да забрани ношење верских обележја у правосудним институцијама.

"Мој хиџаб - мој понос", "Мој хиџаб - моје право", "Укидање хиџаба је укидање идентитета", само су неке од порука исписаних на транспарентима које су носиле жене током протестне шетње у Мостару.

Како су навеле, оне на тај начин износе свој став о одлуци којом се забрањује ношење хиџаба (мараме) у јавним установама и институцијама.

Директорка Удружења "Жене БиХ" Азра Хасанбеговић, иако не носи хиџаб, подржала је протесте жена у њиховој намери да им се не укида право да носе мараме.

"То је њихово основно људско право да се носе и облаче онако како желе. То да им се забрани носити хиџаб је апсурд, јер то није верско обележје. Верска обележја су у многим канцеларијама и њих треба укинути", навела је Хасанбеговићева.

Посланица у Парламенту Федерације БиХ Селма Јакуповић на протестну шетњу је дошла из, како је навела, револта због разних забрана, наводећи како забрану хиџаба сматра забраном слободе изражавања.

"Ја сам за то да се укину верска обележја у јавним институцијама, то је оно што треба, а ово је исто као да забраните дугу или кратку сукњу, што је слобода изражавања", истакла је Јакуповићева.

У организацији Асоцијације младих у сарадњи са Асоцијацијом жена Меџлиса Исламске заједнице мирне шетње за хиџаб одржане су и у Горажду и Тузли, јавили су сарајевски медији.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво