Читај ми!

Злоупотреба индентитета у политичке сврхе

Питање индентета нација бивше Југославије треба да постане "цивилно питање", који је само празна реч уколико људи немају права на нармалан живот, истакли су учесници међународног скупа "Хрватско-српски односи: Заштита идентитета" који се одржава у Голубићу у Хрватској.

Председник Српског народног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац рекао је да питање идентитета нација бивше Југославије треба да постане "цивилно питање", како би се спречила његова политичка злоупотреба, преноси Бета.

"Политика је на овим просторима изгубила моћ у другим областима, као што је на пример економија, па наше идентитете употребљава у политичке сврхе. Зато идентитет прво треба заштити од тих идентитетских политика", нагласио је Пуповац.

Упозорио је да су Срби и Хрвати већ постали "заробљеници идентитетских политика", јер слободу нација и заједница поистоваћују са идентитетом. "Изгубили смо слободу онда када је једино мерило за њу постао идентитет", оценио је Пуповац.

Директор Центра за историју демократију и помирење из Новог Сада Дарко Гавриловић рекао је да овакви научни скупови треба да покрену и оживе повратничке локалне заједнице, каква је Голубић, кроз суочавање са проблемима региона.

"Идентитети јесу проблем региона. Они који говоре да имају права да буду Срби у Хрватској или обрнуто, треба да знају да је то празна реч уколико људи немају права на нормалан живот", казао је Гавриловић.

Посланик у Скупштини Србије Јанко Веселиновић оценио је да Влада Србије у последње две године не ради ништа на решавању отворених питања у региону бивше Југославије након ратова деведесетих, међу којима је и питање државних граница.

"Питање граница је основно које Србија и Хрватска треба да уреде, а нема помака ни када се ради о повратку избеглица и обнови", казао је Веселиновић.

Он је оценио да је то последица све ређих сусрета између представника две државе.

Веселиновић је рекао да се мора обезбедити одрживи повратак избеглица, како би људи могли да живе у местима у која се враћају, а не да се поново исељавају у иностранство.

"Људи све више одлазе са ових простора и ако се настави тај тренд, ускоро се може дестити да више не буде оних чије идентитете и богатсво треба заштити", казао је Веселиновић.

Хрватски и српски студенти о суочавању са прошлошћу

Представник Удруге за повијест сурадњу и помирење из Голубића, Давор Пауковић рекао је да је овогодишњи скуп посебан јер у његовом раду учествују студенти из обе земље, који, према његовом мишљењу, треба да буду главни циљ када се ради о суочавању са прошлошћу.

Пауковић је додао да ће у наредном периоду у тој области веома важна тема бити комеморације, јер ће се кроз њих "преплитати односи и идентитети Срба и Хрвата".

Међународни скуп о хрватско-српским односима одржава се седми пут у Голубићу код Обровца, од 24. до 27. августа.

Организовао га је Центар за историју, демократију и помирење из Новог Сада, уз подршку Општине Обровац, Српског народног вијећа у Хрватској, влада Србије и Хрватске, као и покрајине Војводине.

У оквиру скупа отворена је и изложба "Идентитети", коју су припремили професори и студенти академија уметности у Новом Саду и Осијеку, а своје радове изложили су Влада Ранчић, Владимир Фрелих, Горан Деспотовски, Соња Радаковић и Ана Петровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво