Читај ми!

Борбе са поплавама у Бугарској

У поплавама које су задесиле Бугарску до сада је страдало 14 особа - 11 у Варни и три у Добричу. Под водом је 300 кућа и у Великом Тарнову. На приморју евакуација туриста.

Испод Аспарахувског моста у Варни пронађено је тело страдале жене, чији идентитет још није утврђен. У том бугарском граду укупно је страдало 11 особа, од којих је двоје деце, јавља бугарска агенција Новините.

У Добричу је на снази ванредна ситуација након што је снажно невреме погодило тај град у петак. Три особе су погинуле, а власти и даље покушавају да стабилизују ситуацију коју описују као више него катастрофалну. Велики део Добрича је под водом и евакуација становништва је у току.

Река Јантра се излиза у Великом Тарнову и поплавила више од 300 кућа, а активирала су се и бројна клизишта.

На састанку Кризног штаба Велике Тарнове мајор Данијел Панов рекао је да се ситуација ипак знатно побољшала у поређењу са оним што се дешавало у петак.

Око 1.200 туриста евакуисано је из Алебене, граду на обали Црног мора, због ризика од изливања Батовске реке. Нико од гостију није повређен.

Председник Плевнелијев позива на солидарност и апелује на политичаре да се понашају одговорно у ванредној ситуацији, а не да користе несрећу како би побољшали свој рејтинг.

Плевнелијев се нада да се ће надлежни остварити добру координацију како би се угроженим грађанима правовремено помогло.

Бугарски председник је, такође, разговарао је са Кристалином Георгијевом, европском комесарком за међународну сарадњу, хуманитарну помоћ и ванредне ситуације о могућности да Бугарска добије помоћ из европског Солидарног фонда ради санирања последица поплава.

Поводом жртава поплава, премијер Србије Александар Вучић упутио је саучешће бугарском пренијеру Пламену Орешарском и понудио помоћ Србије за уклањање последица поплава и за поновну изградњу угрожених области. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво