Читај ми!

ЕУ се неће мешати у спор око ћирилице

У спор око ћириличних табли у Вуковару, ЕУ нема намеру да се меша, рекао портпарол европског директората за образовање, културу и мултијезичност Денис Абот. Штаб за одбрану Вуковара најавио да неће одустати од противљења двојезичним натписима у Вуковару.

Европска унија нема намеру да се меша у спор око ћириличних табли у Вуковару, рекао је портпарол европског директората за образовање, културу и мултијезичност Денис Абот.

Упитан да прокоментарише стање у Вуковару, где демонстранти не дозвољавају постављање двојезичних табли које су прописане законом, Абот је подсетио да је поштовање културне разноврсности и права мањина уграђено у темељне документе ЕУ, али да јурисдикцију у тим стварима имају земље чланице.

Абот је упоредио ситуацију у Вуковару са језичким спором Фламанаца и Валонаца, који већ дуго оптерећује Белгију.

Како је рекао, када се доселио у Белгију био је збуњен што се називи неких градова на фламанском и француском разликују, а на путоказима у зависности од регије најчешће стоји само једна верзија.

"Питао сам се куда су нестали путокази за Лил", испричао је Абот, осврћући се на француски град који се у Фландрији зове Рајсел.

"Не би ваљало да се ЕУ уплиће у спорове око саобраћајних знакова у Белгији, па се нећемо мешати ни у сличне спорове у Хрватској", закључио је Абот.

Штаб за одбрану Вуковара: Нема компромиса око ћирилице

Након вишедневних протеста због увођења двојезичких натписа у Вуковару, Штаб за одбрану Вуковара понудиће држави "Платформу за бољу Хрватску", о којој ће се, како су саопштили, "више чути и читати у наредном периоду".

Штаб поручује да неће одустати од противљења двојезичним натписима, то јест натиписима на ћирилици, али да протеста више неће бити у том граду већ ће их, уколико буде потребно, бити у другим хрватским градовима.

Штаб за одбрану Вуковара, који тај град назива хрватским Вуковаром, истиче да неће допустити "хаотични сценарио" на улицама града, који "као симбол заслужује и добиће пијетет".

Према последњем попису становништва у Хрватској, у Вуковару живи више од једне трећине Срба, што према Уставу значи и увођење ћириличних облежја на седиштима локалне управе, чему се Штаб противи.

Напомиње се да је Штаб симболично на дан сахране "хрватског визионара" Звонка Бушића још једном Влади и хрватском Сабору упутио захтев за дијалог и задње упозорење да изазивањем хаоса и кршењем Уставног закона о правима националних мањина могу изазвати само још већи хаос.

Додаје се и да ће ових дана почети да делује координациони "тим бранитеља, страдалника, хранитеља и молитеља".

Тим је основан прошлог петка и у њему је 44 "бранитеља, страдалника, сељака (хранитеља) и припадника Католичке цркве (молитеља)", а требало би да координира рад и активности Штаба на нивоу целе Хрватске.

"Штаб је изнедрио и јавности понудио разумно и законски основано решење противзаконитог, аморалног и бруталног деловања властодржаца у проблему двојезичности/двописмености понудивши пројекат 'Вуковар - место посебног пијетета'", наводи се у саопштењу.

Како пише, Штаб је пронашао и начин заједничког рада свих који желе бољу и праведнију Хрватску, а реч је о "Платформи за бољу Хрватску" о којој ће се, како кажу, више читати и слушати у наредном периоду.

Биће организована јавна расправа у коју ће моћи да се укључе сви који желе да размишљају како да "проблем дефинишу и понуде решење", наводи Штаб за одбрану Вуковара.

Како је рекао хрватски председник Иво Јосиповић, у току је иницијатива о могућем договору у Вуковару, како би се смирили немири изазвани постављањем двојезичних натписа на неколико зграда локалне управе.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво