Читај ми!

Дејтонска судбина Дрвара

У Дрвару, јединој општини Федерације БиХ са готово 98 одсто српског живља, тешка је економска ситуација. Привреда, пропала још у послератним годинама, још се није опоравила. Нових инвестиција нема. Свакодневни живот, осим немаштине, компликује и Дејтонска судбина Дрвара, општина је делом у Федерацији, а делом у Републици Српској.

У јединој општини Федерације Босне и Херцеговине са готово 98 одсто српског живља, Дрвару, тешка је економска ситуација. Привреда, пропала још у послератним годинама, још се није опоравила. Ниједна од пет гигантских фабрика, посебно за прераду дрвета кога има у изобиљу, не постоји, или не ради, а нових инвестиција нема. Многи повратници поново напуштају Дрвар. 

Прво немачки, повратнички, па десант проблема - тако Дрварчани описују родни град. Од  хиљада становника колико их је било пре рата половина се вратила. Међутим, само неколико стотина ради. Некада чувени град херој, данас град незапослених и пензионера.

Грађани кажу да нема живота у граду, немају где да изађу и да се баве спортом.

Већина кућа обновљене су захваљујући страним донацијама, мада, има трагова разарања. У крају богатом шумом, ради једна пилана. У другој, од које је дели ограда, погони стоје. Већину фабрика приватизовали су инвеститори из Хрватске. Откако је пре неколико месеци стао и дрвопрерађивачки "Финест", општина је затрпана захтевима за социјалну помоћ.

"То је директно произвело страховити социјални удар где је ова општина се суочила са том чињеницом да ништа од тих капацитета који су некада запошљавали више хиљада више не запошљава буквално ни једног јединог грађанина", каже начелник општине Дрвар Стевица Лукач.

Свакодневни живот, осим немаштине, компликује и Дејтонска судбина Дрвара - то што је општина делом у Федерацији, и то у два кантона, а делом у Републици Српској.

Српска деца у школама уче историју и језик по програмима Републике Српске, а остале предмете на хрватском језику. За основне дозволе, да посеку дрво у својој шуми, или по лична документа, на лечење, путују 110 километара. Сва се документација вади у Ливну.

Наду уливају мањи произвођачи. Општина је обезбедила празну халу старе градске пекаре да неки прошире посао. Младен прави кошнице.

"Све што ми произведемо, ипак је то квалитетно и све иде у Европу. На овим нашим просторима може да се живи треба имати праве људе на правом месту, праве програме ослушнути запад и то им пласирати", каже произвођач кошница Младен Миљевић.

У граду ради једини хотел "Дрвар"  у који је повратник Дарко Кајтез уложио све што има. Он каже да му слабо иде ове године.

То је податак којем се у Дрвару не радују, јер рачунају на Меморијални комплекс "Музеј 25. мај". Проглашен националним спомеником, још чува Титову униформу и немачке падобране. Стрма, али незаобилазна стаза до Титове пећине.

Да има новца за улагање, Дрвар би могао да зарађује од туризма, Некад је овај град само због Титове пећине посећивало 200 хиљада људи годишње. Данас, десет пута мање.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво