Читај ми!

Спречени да заштите цивиле

Војник "плавих шлемова" УН Јан Велендорф каже да је у школи у Двору на Уни било више од девет жртава, као и да у то време није било ниједног српског војника. Командир искључиви кривац што масакр није заустављен, рекао Велендорф за РТС.

Дански војник Јан Велендорф који је први проговорио о масакру хендикепираних цивила у Двору на Уни 1995. године тврди да је у школи било више од девет жртава.

"У тој школи, лично сам са 25 метара раздаљине видео како је убијено четворо хендикепираних људи. Сећам се како је војник једној хендикепираној жени пуцао у врат, а затим шутнуо њена колица", рекао је Велендорф за РТС.

Велендорф каже и да војници који су били са њим тврде да је најмање десет лешева било разбацано по школи.

"Ми нисмо реаговали, јер нам је речено да чекамо, да не пуцамо, само да чекамо. Сигурно бисмо зауставили убице да смо добили дозволу да то урадимо", каже дански војник.

Велендорф тврди да је његов тадашњи командир, коме су јавили када су видели убијање, искључиви кривац што није заустављен масакр.

Коментаришући наводе које су преносили неки хрватски медији, да су злочин починили српски војници, Велендорф каже да ниједног српског војника није било у то време.

"Јако ми је жао због тога што нисмо реаговали. Дуго смо чекали команду које није било. Покушао сам и раније да јавно причам о том догађају, али ме нико није слушао све док нисам контактирао медије", закључује Велендорф.

Иначе, злочин у Двору на Уни актуелизован је након што је прошлог пролећа Велендорф, припадник "плавих шлемова" УН, рекао у интервјуу за лист БТ да је 200 данских војника немо гледало масакр најмање деветоро старијих и хендикепираних Срба који су се од рата крили у основној школи у Двору.

После 17 година, тужилаштва Србије и Хрватске трагају за починиоцима масакра у Двору на Уни, због чега је и српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић отпутовао у Копенхаген, где је саслушао сведоке – четворицу војника и једног новинара.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво