Гледали сте Око, видимо се у Ћирилици

Урадак Миломира Марића у емисији Ћирилица је школски пример свега што се не сме у новинарству. Можда он мисли да је навођење извора превазиђена, старомодна пракса која се не уклапа у марићевску естетику и новинарство новог времена. Али ипак, кад прилог кропујеш, саговорнике премонтираш како ти одговара, убациш телефонски разговор стар неколико месеци у контекст који је малициозан, тако да све изгледа као прилог Хепи телевизије, што је много, много је.

Гледала сам свој прилог у Ћирилици, 10. фебруара, 2020. И нисам могла да га препознам. Никада нисам радила на Хепи телевизији, иако су гледаоци емисије Миломира Марића, после ове емисије, могли да стекну такав утисак.

Емисија Ћирилица почела је прилогом из емисије Око магазин о Црној Гори, штрумпфовима, тробојкама, литијама и потезима власти, који је емитован 4. фебруара у емисији Око магазин, на РТС-у. И све би било у реду да су и гледаоци телевизије Хепи имали ту информацију, или прилику да прилог виде у изворном или макар скраћеном облику, али видели су га у накарадном и малициозно премонтираном облику.

Слика је кропована тако да се не види ни лого РТС-а, ни лого емисије Око магазин. Није наведен ни извор, нити аутор прилога, злоупотребљени су и саговорници прилога, чији се потпис не види, јер је слика кропована. Убачена је и прерађена песма из цртаног филма, а не оригинална, која је пуштена у прилогу.

У тај "урадак" убачен је и телефонски снимак разговора између Милана Роћена и Вука Јеремића, који је прошле године објавио портал Ин4с (који није за цитирање јер садржи псовке и помињање мајки Србије и Црне Горе у насилном сексуалном контексту и као такав никада не би ишао у мом прилогу и нема никакве везе са темом којом се бавио овај прилог) и онда се тај телефонски разговор неколико пута понављао током целог "уратка", да би на крају све то било награђено аплаузом на почетку емисије Ћирилица. Наравно, све време трајања емисије овај "прилог" појављивао се и у видео-зиду, иза гостију.

Све то би ваљда гледаоцима требало да сугерише да смо сви ми, ја као аутор тог "прилога" и Стеван Kостић, као неко ко је прилог најавио, заправо новинари Хепи телевизије, е не новинари РТС-а. Да не помињемо колико је малициозно стављати новинаре РТС-а у контекст телефонског разговора Милана Роћена и Вука Јеремића и понављати га бесомучно, јер се неком учинило да је то пригодно и духовито.

У сваком случају, урадак Миломира Марића је школски пример свега што се не сме у новинарству.

За почетак, против овог "уратка" је Закон о електронским медијима, члан 53, против је и новинарски кодекс, члан 9, став 1 и став 2, против је Закон о ауторским и сродним правима, против је и здрав разум.

Сигурна сам да уредник и водитељ емисије Миломир Марић врло добро зна које је све законе и прописе прекршио и како је злоупотребио туђе време, рад и саговорнике.

Можда он мисли да је навођење извора превазиђена, старомодна пракса која се не уклапа у марићевску естетику и новинарство новог времена. Можда мисли да је легитимно прекрајати и злоупотребљавати туђе име, част и дело, па ћу, како бих све то заштитила, поднети жалбе Савету РЕМ-а и Савету за штампу. 

Ваљда ни Миломир Марић не мисли да је колега Стеван Kостић емисију Око магазин требало да одјави са - Видимо се у Ћирилици. Боље да се овако не видимо.

На овим линковима можете погледати прилог у емисији Око магазин и емисију Ћирилица.  

Ана Манојловић је новинарка РТС-а, ради у редакцији емисије Око.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво