"Дизни" укуцао и последњи ексер у ковчег "Ратова звезда"

"Ратови звезда" полако одумиру од тренутка када је "Дизни" откупио франшизу од Џорџа Лукаса. Оно што је некада било културолошки феномен сада се претворило у безидејну јурњаву за новцем.

Прича о Мандалоријанцу је стигла. Први утисци пилот епизоде нису лоши, баш напротив. Али баш ту лежи проблем – епска сага Ратова звезда дошла је до тога да се као нешто позитивно узимају речи "није лоше".

Свет Ратова звезда је некада представљао много више од филмског серијала. Била је то нека врста генерацијског моста.

После Нове наде, седма уметност више никада није могла да буде иста. Први блокбастер у свету филма означио је нову еру поп културе. Одрасли људи и деца бројали су дане до изласка наставака – Империја узвраћа ударац (1980) и Повратак џедаја (1983).

Прича младића са забачене планете који са принцезом и пријатељима јури кроз галаксију и бори се против зле империје освојила је срца десетина милиона људи.

Када су она иста деца која су 80-их остала очарана у биоскопским салама добила своју децу, једва су чекала да довољно порасту да могу да седну са њима и уживају у авантурама Лука, Леје, Хана Сола и Чубаке. Ратови звезда представљали су неку врсту иницијације у свет научне фантастике.

Родитељи су гледали своју децу залепљену за телевизијски екран док гутају сваку сцену у "галаксији негде далеко" и задовољно се присећали дана када су и они исто тако упијали сваку изоворену реч, сваки пуцањ ласерског пиштоља и сваки дуел светлосних сабљи.

Сваки наставак ишчекиван је са невероватном дозом ентузијазма и егзалтираности.

Чак и са другом Лукасовом трилогијом снимљеном 2000-их, којој се може замерити штошта, магија је и даље била ту (изузимајући Џар Џар Бинкса, наравно).

Када је "Дизни" 2012. године за четири милијарде долара откупио франшизу од Џорџа Лукаса, љубитељи Ратова звезда дочекали су то као позитивну и логичну ствар – Лукас је створио један чаробан свет и сада га предаје неком другом да настави тамо где је стао.

Међутим, са сваким новим наставком и спинофом (изузимајући Rogue One) постајало је евидентно да "Дизни" само жели да искористи стару славу, а колико год љубав обожавалаца била велика и носталгија јака, оне нису бесконачне.

Рециклажа идеја, испразне приче, непотпуни ликови, беспотребно подилажење политичкој коректности довели су до конфузних и неупечатљивих наставака епске саге. Да ли се икоме искрено допао Последњи џедај?

Од реакције публике и критичара на Буђење силе и Последњег џедаја до чињенице да је спиноф о Хану Солу први филм у читавој саги Ратова звезда који је изгубио новац, свет Џорџа Лукаса каквим смо га знали више не постоји.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво