Некада давно у галаксији далеко, далеко...

Четврти мај постао је дан када обожаваоци научнофантастичног универзума "Звездани ратови" прослављају свет који је пре неколико деценија створио Џорџ Лукас.

Настао као игра речи од карактеристичног поздрава у филму "Нека сила буде са тобом" (May the force be with you) и датума 4. мај (May the fourth be with you), четвртог дана маја људи широм света се окупљају, организују конвенције и славе свет некада давно у галаксији далеко, далеко...

Али зашто су Звездани ратови стекли култни статус?

Када је четврта епизода Нова нада осванула у биоскопима 1977. године, нико јој није предвиђао неки велики успех. Међутим, филм је са буџетом од 11 милиона долара зарадио 775,4 милиона долара!

Публика га је обожавала. А како и не би? Прича је имала све што је потребно – напетост, акцију, прикривену романсу, борбу добра и зла, витештво, одличне глумце и до тада незабележене визуелне ефекте.

Највише од свега, ту су ликови који су се свима увукли под кожу.

Ко може да не воли малог дроида Р2Д2, који зуји около, споразумева се чудним звуцима и носи поруку од које зависи судбина читаве галаксије.

Лука Скајвокера, усамљеног младића који није свестан свог огромног потенцијала. Обија Ван-Кенобија, времешног витеза са светлосном сабљом који треба Лука да постави на прави пут.

Хана Солоа свемирског одметника и кријумчара и његовог верног сапутника Чубаку. Или принцезу Леу, снажну и пркосну предводницу отпора злој империји.

Искусног и мудрог џедаја Јоду, који се изражава у загонетним реченицама у пасиву.

Када сам поменуо борбу добра и зла, Звезани ратови имају једног од највећих негативаца у историји седме уметности.

Дарт Вејдер је постао својеврсни синоним за филмског злоћу. Одора, плашт, кацига и злокобни, дубоки глас.

Његова појава уноси немир у сваку сцену. Само његово присуство изазива страхопоштовање.

Миран и сталожен. Хладан, убитачан и безосећајан, Вејдер је ултимативни негативац. Иако је и он подређен императору Палпатину, ипак је он тај од којег се његовим противницима, а и подређенима, леди крв у жилама.

Било да се ради о борби, панорамским сценама, летењу кроз бесконачност свемира или романтичним тренуцима, филм савршено прати и појачава утисак музика Џона Вилијамса.

Саундтрек Звезданих ратова је апсолутно ремек-дело.

Иако Дарт Вејдер зна понекада да људе остави без даха (буквално), тај утисак остављају и визуелни ефекти у филмовима – од летења "миленијумског сокола", борби "икс вингова" и "тај фајтера", империјалних звезданих разарача и Звезде смрти до пејзажа Татуина и Хота.

Једноставно, нема чега нема у Звезданим ратовима. И зато није ни чудо што десетине милиона људи широм света обожавају измишљени свет Џорџа Лукаса.

Довољно је само рећи да је читава индустрија видео-игара, играчки, цртаних и анимираних остварења настала на тој филмској тематици, а њена тржишна вредност процењује се на више од 30 милијарди долара.

Зато, свим обожаваоцима срећан дан Звезаних ратова. Онима који још нису постали љубитељи, нека му дају шансу, вероватно ће им се свидети.

Важна напомена: Када причате са обожаваоцима Звезданих ратова, гледајте да их не мешате са Звезданим стазама. То их обично нервира.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара