Теме у кампањи – шта није споменуто?

До изборне тишине остало је још мање од недељу дана. У претходне три недеље председнички канидати помињали су готово све – од економије до екологије. Нешто су пропустили да помену.

Много прљавог веша, мало конкретних програма, тако кампању на измаку коментаришу аналитичари. Замерају то што ни са једне говорнице није поменуто како до стабилног развоја уз веће зараде, а мање друштвених неједнакости.

"Просто зато што ту морате дати неке гаранције и озбиљно стати иза тога, а то није претерано популарно. Само да парафразирам бугарског социолога који је рекао да у свим кампањама на Балкану сви учесници уђу у страсну љубавну везу са бирачима, а кад дођу на власт у брак са међународним финансијским организацијама", каже Зоран Стојиљковић, професор Факултета политичких наука.

О теми која брине највише европске и светске званичнике, ни речи у претходне три недеље. Иако је усред кампање кандидату владајуће коалиције указала на њу немачка канцеларка.

"Мислим да фали мигрантска криза. Шта је са мигрантима? Њих нема као једне од доминантних тема. Толико има тема занимљивијих за наше тржиште, да једноставно није ушла у топ пет тема. Најбитније теме су политички окршаји", каже новинар Зоран Пановић.

И заиста јесте тако. Политички противници помињани су убедљиво највише пута, потом економија, инвестиције, како успоставити владавину права. Међу споредним темама – боље здравство, брига о младима, женама, борба против криминала и корупције, спољна политика, и државна тема број један – Косово.

"Косово никада није било тема број један. Косово је на власт довело само Милошевића, а сви после избори нису били на Косову најбитнији, али су зато многи падали на Косову – Коштуница због независности Косова, Борис Тадић због односа Ангеле Меркел према њему у односу на косовску кризу", каже Пановић.

Има ли оправдања за тематски сиромашну кампању, како је описују аналитичари?

"То се може делом правдати, пошто се ради о кампањи за председника, али увек сви као учесници говоре о свему и свачему, па и о ономе што је далеко од ингеренција председника, што се правда тиме да председник има право на иницијативу и враћање законског предлога", каже Стојиљковић.

У претходној кампањи за председничке изборе, уједно и парламентарне и локалне, доминирале су друге теме. Године 2012. обећавала се реформа правосуђа, канцеларија за брзе одговоре, десет милијарди евра инвестиција из Русије, помиловање сиромашних за ситне крађе и то да ће за пет година Србија бити у ЕУ. Рок за последње обећање истећи ће негде око инаугурације новог председника.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво