РИК: Избори у Њујорку и Торонту протичу у најбољем реду

Држављани Србије у Великој Британији, Канади и САД данас гласају на ванредним парламентарним изборима, а у РИК-у кажу да су биралишта у Њујорку и Торонту отворена у 13 сати и да све протиче у најбољем реду.

"Обавештени смо да у Њујорку и Торонту све протиче у најбољем реду. Чекамо остале да поднесу извештај", рекао је Танјугу председник РИК-а Дејан Ђурђевић.

На биралиштима у те три земље гласаће се од 7 до 20 сати по локалном времену, док ће остатак дијаспоре и Србија за представнике парламента гласати сутра.

Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић рекао је јутрос да у иностранству на овим изборима гласа 8.471 особа у 22 земље на 37 бирачких места.

Резултати гласања на бирачким местима у иностранству не смеју се јавно саопштавати, нити истицати на бирачком месту пре завршетка гласања у Србији.

Грађани у недељу бирају 11. сазив републичког парламента од увођења вишестраначја у Србији, као и нови сазив покрајинског парламента и највећег броја локалних самоуправа, будући да у свега 14 њих нема избора, јер мандати тамошњим парламентима нису истекли.

На парламентарним изборима ће се за 250 места надметати 20 листа, на којима је укупно 3.270 кандидата.

Прва на гласачком листићу је листа "Александар Вучић - Србија побеђује", друга "За праведнију Србију - Демократска странка (Нова, ДСХВ, ЗЗС)", трећа "Ивица Дачић - Социјалистичка партија Србије, Јединствена Србија - Драган Марковић Палма", а следе "Др Војислав Шешељ - Српска радикална странка", "Двери - Демократска странка Србије - Санда Рашковић Ивић - Бошко Обрадовић", па листа "Савез војвођанских Мађара-Иштван Пастор".

Под редним бројем седам је листа "Борис Тадић-Чедомир Јовановић-Савез за бољу Србију-ЛДП-ЛСВ-СДС", а затим "Муамер Зукорлић - Бошњачка демократска заједница Санџака", "СДА Санџака-др Сулејман Угљанин", "За слободну Србију - Заветници - Милица Ђурђевић", "Група грађана за препород Србије - проф. др Слободан Комазец", "Руска странка - Слободан Николић", "Републиканска странка-Републиканус парт-Никола Сандуловић", "Српско руски покрет - Слободан Димитријевић".

Ту су и листе "Борко Стефановић - Србија за све нас", "Дијалог- млади са ставом - Станко Дебељаковић", "Доста је било - Саша Радуловић", "Партија за демократско деловање - Ардита Синани", "Зелена странка" и "У инат - сложно за Србију - народни савез".

Грађани ће право гласа моћи да остваре од 7 сати, када се отварају бирачка места, до 20 сати, када се затварају и до када траје предизборна тишина, током које странке не могу путем медија слати политичке поруке и објављивати своје програме.

За изборе је штампано 6.771.497 гласачких листића, предвиђено је 8.378 бирачких места, од којих ће 29 бити унутар завода за извршење заводских санкција, 38 у иностранству, док ће избори на Косову и Метохији бити одржани на 90 бирачких места, која ће бити распоређена на 21 локацији.

Гласање у Аустрији, Белгији, БиХ, Италији, Јужноафричкој Републици, Македонији, Румунији, Русији, Немачкој, Словачкој, Словенији, Турској, Уједињеним Арапским Емиратима, Француској, Холандији, Хрватској, Црног Гори, Чешкој и Швајцарској биће одржано у недељу.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво