Читај ми!

Тадић: Устав мора да се мења

НДС ће захтевати отварање широке расправе о надлежности и финансирању Војводине, рекао је Борис Тадић. Судбина Статута Војводине зависиће од резултата избора, јер то није само питање Покрајине већ укупног уставно-правног система Србије, рекао лидер ЛСВ Ненад Чанак

Лидер Нове демократске странке Борис Тадић изјавио је у Новом Саду да су тренутно највећи проблеми у Србији сиромаштво и рекордна стопа незапослености у историји Србије, који износи чак 29 одсто.

"Сви људи који осећају овога тренутка да имају реалан економски проблем, да имају неизвесност како ће премостити од првог до првог у месецу, који осећају да су плате пале шест процената, да је мање радних места, мање инвестиција - они овог тренутка имају и обавезу и одговорност да изађу на изборе, да убеде све који тако осећају и да гласају за политичку опцију, за политичку листу која може да донесе промену", рекао је Тадић на предизборном скупу коалиције окупљене око НДС у хали "Спенс".

Лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак нагласио је да је заједнички проблем како у Војводини, тако и у другим крајевима Србије, високо централизација власти.

"Пре неколико дана, када сам био у Нишу, чуо сам изреку, 'Београд на води, а Ниш низ воду'. Изгледа да наши проблеми нису само наши. Кад сам био у Крагујевцу једна од тема била је питање централизма и сви причају једно те исто: Ми хоћемо наше паре, а они хоће наше паре и никако да се договоримо чије су наше паре", рекао је Чанак.

Чанак је навео да се коалиција коју предводе Тадић и он окупила да би била од користи свим грађанима, а не због функција, јер оне нису власништво него алат који треба да буде у служби земљи.

Он је рекао да коалиција у којој се та странка налази најпринципијелнија коалиција која постоји на овим изборима, зато што су људи који се појављују на листама људи који заједно излазе на изборе већ четврти пут.

"То говори о томе да у томе постоји један политички континуитет, континуитет одсуства афера, корупције, и криминала. И зато је листа број 11 листа за коју треба сви да гласају", поручио је Чанак симпатизерима коалиције на конвенцији .

Заменик председника ЛСВ Бојан Костреш поручио је Либерално демократској партији, која ће сутра у градовима Војводине организовати "Маратон за Војводину", да то није маратон за Војводину, него маратон за цензус.

Он је поручио бирачима да је важно да знају које странке неће прећи цензус на недељним изборима, јер ће давањем гласова за њих омогућити да један човек и једна странка добију апсолутну власт у Србији. На конференцији за новинаре пре почетка скупа, Тадић је рекао је да је став НДС да ће о свим питањима Статута АП Војводине, свим уставним питањима, отворити широку расправу након избора.

"То је јако озбиљно питање, а ја регионализацију и покрајинске надлежности, као и надлежности локалних самоуправа сагледавам у развојном смислу. Али их сагледавам истовремено и у контексту промене политичког система", рекао је Тадић.

Чанак је казао да ће у светлу избора који ће бити у недељу и њихових резултата у великој мери ће зависити и судбина Статута Војводине, чије делове је оспорио Уставни суд Србије.

Он је оценио да је основа свега лош и накарадан Устав који мора бити мењан.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво