Читај ми!

Општи напад на Сирт и Бани Валид

Побуњеници, уз подршку артиљерије и авиона НАТО, почели одлучујући офанзиву на Сирт. Из града побегло најмање 10.000 цивила. У самом граду стање је ужасно. Нема струје, воде, хране и лекова.

00.39 - Општи напад на Сирт и Бани Валид. Побуњеници најавили да ће, после освајања ова два града, прогласити победу у грађанском рату. 

22.03 - Побуњеници све снажније нападају Сирт. Тенковски напад праћен артиљеријом и ватром ит ракетних бацача. НАТО и даље гађа положаје Гадафијевих присталица. Устаници тврде да се Мутасим Гадафи крије у болници.

21.15 - Ваздушни напади НАТО авиона у Сирту прецизно су изведени и за мете су имали војне циљеве. Усмерени су искључиво на заштиту цивила, саопштено је из централе НАТО-а.

20.12 - Устаници заузели источни део Сирта, јавља АФП. У предграђу Каср Абу Хади у том делу града рођен је бивши либијски вођа Моамер Гадафи. 

14.34 - Побуњеници напредују ка центру града. Гадафијеве снаге се повукле из дела града названог Бухади. 

13.14 - Релативни прекид ватре, проглашен ради евакуације цивила, завршен. Обновљене борбе у свим деловима Сирта.  

Устаници довлаче појачања пред Сирт, родни град Моамера Гадафија и место које је, после пада Триполија, прогласио престоницом џамахирије. У супротном смеру пролазе колоне избеглица, које напуштају град.

 

Побуњеници тврде да ће у офанзиву кренути око 6.000 бораца, који држе линију фронта на ободима града. Снага Гадафијевих присталица, које предводи његов син Мутасим, није позната, али су два велика напада устаника на град неславно пропала под ватром снајпера и минобацача.

Црвени крст, чији је мисија током викенда успела да уђе у град и дотури становницима извесну количину помоћи, саопштио је да је из Сирта избегло више од 10.000 људи, а побуњеници тврде да се у граду налази још 30.000 цивила.

Мисија Црвеног крста није, међутим, успела да дође до главне болнице, јер су у међувремену почеле нове борбе.

У опкољеном граду већ 40 дана нема струје и воде. Избеглице сведоче о глади и несташици лекова. Све радње су већ данима затворене. У граду су, како се чини, остали само најсиромашнији, али и приличан број радника из других афричких држава.

Избеглице тврде и да је тешко оценити кога се становници Сирта више плаше, Гадафијевих бораца, устаника или авиона НАТО-а, у чијем недавном нападу на град је убијено 48 цивила, који су покушавали да извуку рањенике из порушене зграде.

До сада, пријављено је десетак случајева да су Гадафијеви борци стрељали наводне противнике режима у граду, али је један број људи страдао у нападима побуњеника на колоне избеглица на излазу из града.

Пред онима који су остали су само две опције – да умру од глади, или се боре и погину у последњој великој офанзиви либијског грађанског рата.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво