Читај ми!

Експлозије у Триполију

Побуњеници на прилазима Сирту нападају Бани Валид са југа, пошто су у две недеље покушаја да заузму Гадафијево упориште са северне стране изгубили на десетине бораца и односе унутар јединица довели до усијања. Повремени окршаји и у Триполију. Махмуд Џибрил у Њујорку тврди да ће све бити готово за 48 сати.

17.08 - Побуњеничке снаге, праћене тенковима, минобацачима и уз подршку авиона НАТО, заузеле Трг Зафаран, на километар од центра Сирта.

16.37 - Састав нове либијске владе биће саопштен наредне седмице, изјавио вођа Националног прелазног савета Мустафа Абдел Џалил.

16.10 - Серија снажних екплозија у морнаричкој бази у Триполију. Из базе се вије густ дим, узрок експлозија, за сада, непознат. 

12.01 - Побуњеници ракетирају Сирт. Град у диму. Авиони НАТО бомбардују положаје Гадафијевих снага, које тврде да у Сирту има цивилних жртава. 

02.42 - Ајша, ћерка Моамера Гадафија,тврди да је њен отац добро и да се бори раме уз раме са својим присталицама. Позвала "либијске лавове да устану против издајника". 

Побуњеници тврде да су се привукли до предграђа родног места Моамера Гадафија, Сирта, али без икаквог отпора снага лојалних свргнутом либијском лидеру. Устаници су заузели бусије на источним прилазима граду.

После неколико дана жестоких борби око Султане, где су наишли на озбиљан отпор Гадафијевих снага, овакав развој ситуације у великој је мери изненадио устанике, који су, вероватно страхујући од заседе, одлучили да не срљају у град.

Две недеље неуспешних покушаја да заузму Бани Валид натерао је устанике да промене тактику, па ће следећи удар на тај град, како ствари стоје, кренути са положаја јужно од града, пошто се северни фронт показао претврдим за све нервозније побуњенике.

На јужном фронту око града, до сада, није било значајнијих борби, пре свега због сложеног географског положаја и озбиљних фортификација, које су изградили Гадафијеви следбеници, на чијем се челу, наводно, налази Сејф ал Ислам.

Пушкарање у Триполију

Побуњеничке милиције су се у последња 24 часа у неколико наврата сукобљавале са оружаним групама и у самом Триполију.

Како наводе устаници, сукоби су резултат потраге за преосталим високим званичницима Гадафијевог режима, који покушавају да склониште пронађу у приличном хаосу који влада у престоници.

Све готово за два дана

Уколико је веровати политичком лидеру устаника, Махмуду Џибрилу, који је последњих дана једна од главних звезда заседања Генералне скупштине УН у Њујорку, освајање последња два велика Гадафијева упоришта, Бани Валида и Сирта, биће окончано у наредних 48 часова.

"Југ Либије је ослобођен. Сирт ће бити у наредних 48 сати, Бани Валид је под опсадом... Од тог тренутка, више неће бити потребе за снагама НАТО", рекао је Џибрил, коментаришући најаве да би, под окриљем УН у Либију могао бити упућен посебан посматрачки тим од око 200 француских и британских војника.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво