Читај ми!

И Гадафи заробио плаћенике

Гадафијеве снаге тврде да су у Бани Валиду заробиле 17 страних плаћеника, међу којима неколико Британаца и Фраанцуза. Побуњеници после јуриша на Бани Валид једнако брзо нестали са линије фронта. Напади на Сирт неуспешни.

00.30 - Гадафијеве снаге тврде да су у Бани Валиду заробили 17 страних плаћеника, међу којима и неколико Британаца и Француза. 

Нема мира у Сирту. Приморски град поново је поприште уличних борби. Борци Националног прелазног савета напали су град са југа, али добро укопане Гадафијеве снаге за сад одолевају, јавља Ројтерс.

Побуњеничке снаге наишле су на жесток отпор Гадафијевих бораца у Сирту, где се воде битке за сваку улицу.  Устаници покушавају да отворе нови фронт против Гадафијевих снага које и даље бране најсимболичније упориште свргнутог режима.

Највећи проблем, као и претходних дана, представљају снајперисти на врховима зграда и минарета који контролишу улице и отежавају било какво напредовање побуњеника.

"Не постоји потпуна контрола над Сиртом", изјавио је Хасан Дураи, представник Сирта у новој привременој влади. Према његовим речима, припадници побуњеничких снага су непосредно пред почетак офанзиве видели једног од Гадафијевих синова Муатасима, али им се "изгубио из вида".

Док су битке беснеле, лидери побуњеника тврдили су да су близу постизања споразума о предаји са вођама региона Харава, 80 километара источно од Сирта. Уколико би тај споразум био постигнут, побуњеницима би се отворио нови пут за напад на Сирт.

Ипак, Гадафијев портпарол Муса Ибрахим изјавио је да нема опасности да ће присталице Гадафија изгубити тај град. 

"Способни смо за вишемесечни отпор", рекао је Ибрахим у телефонској изјави сиријској телевизији Ал-Рај

Становници Сирта тако су се нашли у подручју унакрсне ватре. Нури Абу Бакр, 42-годишњи учитељ који је побегао из Сирта, каже да у том граду нема струје ни лекова, као и да су залихе хране скоро исцрпљене, преноси АП.

На другој страни, Гадафијеве снаге у Бани Валиду настављају синоћ започети контранапад на побуњеничке положаје по ободима града.

То се синоћ показало као прилично успешна тактика, пошто Гадафијеве снаге спречавају трупе Националног прелазног савета да се регрупишу и контролисано нападну Бани Валид. 

Побуњеници су били принуђени на повлачење из Бани Валида још јуче, пошто их је дочекала жестока снајперска ватра и гранате Гадафијевих присталица које држе кључне положаје изнад долине која води у град.

Тренутно нема наговештаја да побуњеници планирају контра напад. Више од три седмице након што су побуњеници ушли и Триполи и збацили Гадафија, снаге верне Гадафију још имају под контролом део територије дуж централне обале и јужни део пустиње. 

Нове либијске власти спремају се да објаве састав нове прелазне либијске владе, док се још воде жестоке борбе око последњих упоришта свргнутог режима Муамера Гадафија.

Нова влада која би требало да броји око 30 чланова представљаће све Либијце и у њој ће бити и жена.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво